Progresívna loby postupuje

Francúzsko: Senátori podporili zakotvenie ústavného práva žien na interrupciu Francúzski senátori schválili návrh zákona, ktorý má do ústavy zakotviť právo žien na interrupciu. Foto: TASR/AP

Uplynulé dni sme zaznamenali tri mrazivé správy. V Česku sa hlasovalo o manželstve pre všetkých, vo Francúzsku prešiel návrh na právo na potrat do ústavy a v Írsku bude 8. marca referendum, ktoré má zredukovať manželstvo na úroveň akéhokoľvek „trvalého“ vzťahu, nech to znamená čokoľvek.

Ako vidieť, progresívna loby postupuje. Niekde sa ešte bránime, ale v skutočnosti ustupujeme. Krok za krokom a svet vybudovaný a udržiavaný našimi predkami pomaly mizne.

V Česku sa môžeme nádejať, že progresívni lobisti nedosiahli všetko, čo chceli. Áno, ich vzťah sa nebude volať manželstvo, takže sú sklamaní. To, čo dosiahli, je predefinovanie rodičovstva. Už dieťa bude môcť mať dvoch otcov či dve mamy. Že sa to biologicky nedá, že nemáme vedecké dôkazy, že to deťom v takých vzťahoch neškodí? No a čo? Však duch doby si to žiada. A móda je to, čomu sa máme podvoliť. Načo veda, dôkazy, predchádzajúce skúsenosti.

Vo Francúzsku sa deje približne 250-tisíc umelých potratov ročne. Existuje široká zhoda elít, že sa to nesmie zmeniť. Napriek tomu prezident Macron prišiel s tézou, že možnosť potratu je ohrozená. Lebo Trump a podobne. Akoby Trump kandidoval na prezidenta Francúzska. Napriek tomu to presadili do svojej ústavy. Opozícia bola malá a slabá. Má to zdanlivo symbolický význam, ale uvidíme čoskoro, ako sa to začne tlačiť do ústav iných štátov. Veď Francúzsko.

V Írsku sa dá ústava zmeniť iba referendom, čo sa zdá náročné, ale keďže už prešli takto homosexuálne manželstvá alebo legalizácia umelých potratov, možné je všetko. Teraz ide o de facto odstránenie slova matka z ústavy, rovnako ako povinnosti štátu chrániť matky starajúce sa o deti v domácnosti pre nutnosťou ísť pracovať z ekonomických dôvodov. Nadôvažok sa tu zrovnoprávňuje manželstvo s akýmkoľvek „trvalým“ zväzkom. Inak povedané, hypoteticky bude manželstvo rovnako chránené ako polyamorický či polygamný vzťah.

Toto je iba vrchol ľadovca, čo sa deje v Európe. Tlaky neustále rastú. Mnoho zmien sa koná cez aktivistické súdy. Treba zásadnú zmenu. Nielen na národnej úrovni, ale aj na európskej. Európske voľby v júni budú dobrou príležitosťou.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články