Uniknuté dokumenty: Transoperácie odporúčajú maloletým aj ťažko duševne chorým

scalpel Ilustračný obrázok. Zdroj: Canva.com

Maloletí, bezdomovci či ľudia s vážnymi psychiatrickými poruchami. Uniknuté dokumenty z interných diskusných skupín Svetovej odbornej spoločnosti pre transrodové zdravie (WPATH) naznačujú, že lekári po celom svete neváhajú odporúčať transoperácie a hormonálnu liečbu ani najzraniteľnejším skupinám. Lekári zároveň odhalili vážne zdravotné následky užívania hormónov opačného pohlavia.

Upozornenie: text nie je vhodný pre citlivé povahy

Chirurgické odstránenie penisu alebo prsníkov, teda transoperácie na maloletých, sú nielen v USA niekoľko rokov výbušnou témou. Už takmer polovica všetkých štátov USA transrodové chirurgické zákroky na maloletých zakázala

Uniknuté rozhovory na online diskusnom fóre WPATH však poskytujú ďalšie dôkazy, že zahraniční „odborníci“ považujú transrodové operácie na maloletých za dobrú prax.

WPATH je spoločnosť, ktorá združuje „expertov“ na „transrodové zdravie“ z celého sveta a vytvára štandardy pre transrodovú „zdravotnú starostlivosť“. Tieto texty slúžia ako inšpirácia pre lekárov a iných odborníkov po celom svete.

Ako zdroj ich uvádzajú aj autori slovenského Štandardného postupu pre diagnostiku a komplexný manažment zdravotnej starostlivosti o dospelú osobu s transsexualizmom.

Nežiaduce účinky a chirurgické experimenty

V uniknutých diskusiách lekári rozoberajú aj ďalšie výbušné témy, o ktorých odborníci bežne nie sú ochotní hovoriť na verejnosti. Jednou z nich sú nežiaduce účinky užívania hormónov opačného pohlavia, svedkami ktorých sa stali počas svojej kariéry. Ide aj o nádory či smrteľné prípady rakoviny. 

Témou interných diskusií lekárov, ktoré sa odohrávali v rozmedzí rokov 2021 a 2024, boli aj experimentálne chirurgické procedúry. Jednou z nich je “nulifikácia”, čiže odstránenie pohlavných orgánov (vrátane bradaviek), bez “vytvorenia” nových. Cieľom týchto operácií pre “nebinárnych” ľudí je telo, ktoré nevyzerá ani ako mužské, ani ženské.  

Ľudia, ktorí sa považujú za “nebinárnych”, totiž veria, že nie sú ani mužmi, ani ženami.

Operácia pre 14-ročného

Prejdime na konkrétne príklady diskusných príspevkov. Jeden z členov WPATH sa v diskusnom fóre pýta, či by mal odporučiť vagínoplastiku svojmu 14-ročnému pacientovi. Vaginoplastika je odstránenie penisu a semenníkov, a vytvorenie “otvoru” v mužskom lone, vystlaného tkanivom z odstráneného penisu. 

“Drahí kolegovia,” začína svoj príspevok lekár. “Ako postupovať v prípade 14-ročnej pacientky [sic], ktorá začala tranzíciu, keď mala 4 roky? Má záujem o transrodovú operáciu MtF [male-to-female, “z muža na ženu”, pozn. red.] a jej rodičia ju v tomto rozhodnutí podporujú. Ale ešte nikdy som túto operáciu na takom mladom človeku nerobil. Čo odporúčate?”

Vedúci WPATH, transsexuálny chirurg menom Marci Bowers, mu odpovedá, že považuje vekové ohraničenia pre transoperácie za “svojvoľné”. No aj tak podobnú operáciu na 14-ročnom dieťati neodporúča, a to z dôvodu, že “tkanivo je príliš nezrelé”. 

Myslí tým skutočnosť, že penis 14-ročného chlapca je ešte malý na to, aby sa ním dal vystlať dostatočne veľký otvor napodobňujúci vagínu. V tom prípade by chirurg musel použit tkanivo hrubého čreva, s čím sa spájajú mnohé komplikácie.

Vaginoplastika? Najlepšie v lete pred posledným rokom na strednej

Ďalšia členka WPATH diskusného fóra sa svojim kolegom zverila, že za najlepší čas, kedy chlapcom robiť vaginoplastiku, považuje leto pred posledným rokom strednej školy. Čo sa týka maloletých, najlepšie sa jej osvedčilo takto operovať 17-ročných. 

Je to preto, že počas univerzitného štúdia pacienti zažívajú príliš veľa nových či stresujúcich vecí a neostáva im priestor na dilatáciu. Takto sa nazýva zasúvanie cudzieho objektu (obvykle v tvare vibrátora) do novo vytvorenej “vagíny”, nazývanej aj neovagína. Tento postup je nutné vykonávať preto, aby otvor nezrástol. Muž s neovagínou bude musieť dilatovať do konca života, no menej často, než bezprostredne po operácii. 

Hormóny aj pre duševne zaostalé deti

V ďalšej diskusii z online fóra sa člen WPATH kolegom zveril s tým, že svojmu 13-ročnému duševne zaostalému pacientovi naordinoval blokátory puberty. Ostatných odborníkov sa pýta, kedy je podľa nich v prípade zaostalého tínedžera etické prejsť z blokátorov na hormóny opačného pohlavia. 

Blokátory puberty lekári ordinujú “transrodovým” deťom a tínedžerom vtedy, keď sa snažia zastaviť vývin ich druhotných pohlavných znakov. Z blokátorov puberty sa neskôr prechádza na hormóny opačného pohlavia, vďaka ktorým si adolescent vytvorí pohlavné znaky podobné opačnému pohlaviu.

Pacient má schizofréniu? Aj tak operujme

Z uniknutých dokumentov vyplýva, že niektorí členovia WPATH nemajú problém operatívne “meniť pohlavie” ani pacientom, ktorí trpia vážnymi psychiatrickými diagnózami. Jeden sa v diskusnom príspevku vyjadril, že aby bolo možné vykonať transoperáciu, duševné ochorenie pacienta musí byť “dobre kontrolované”. 

Vzápätí však dodáva, že to, čo si pod týmto pojmom predstavíme, je individuálne. “Niekto môže mať schizofréniu, a predsa byť pripravený na operáciu,” tvrdí. 

Ďalší lekár v diskusii pritvrdzuje a hovorí, že “osobne si na dodržiavanie kritéria dobre kontrolovaného duševného ochorenia nepotrpí”. Dodáva, že sám odporučil operáciu na “zmenu pohlavia” pacientom s veľkou depresívnou poruchou, komplexnou posttraumatickou stresovou poruchou a neodradilo ho ani to, keď bol pacient bez domova.

Halucinácie a rozdvojené osobnosti

Bol iba jeden duševne chorý pacient, ktorý od tohto lekára podľa vlastných slov nedostal odporučenie na transoperáciu. “Za ostatných 15 rokov mojej praxe som musel odmietnuť iba jedného človeka, najmä preto, že počas evaluácie aktívne halucinoval. Inak som dal kladný posudok každému, aj schválenie poistenia, a predpokladám, že žijú šťastne až dodnes,” napísal. 

V ďalšom diskusnom príspevku sa zdravotník (nie je zrejmé, či ide o rovnakého lekára ako v príspevku vyššie) členom WPATH zveruje s tým, ako predpisoval hormóny opačného pohlavia pacientovi s disociatívnou poruchou identity (DID). 

Príznaky DID zahŕňajú prítomnosť dvoch alebo viacerých odlišných osobnostných stavov. Človek s touto poruchou pôsobí, akoby v ňom žilo niekoľko odlišných osobností, ktoré sa nazývajú aj “alteri”, pričom každý “alter” môže byť iného pohlavia, veku či národnosti. 

Spomínaný zdravotník v diskusnom príspevku hovorí o tom, že v práci s disociatívnym pacientom musel hormonálnu liečbu a jej následky vysvetliť “všetkým pacientovým alterom”. Rovnako by podľa vlastných slov postupoval aj v prípade chirurgických zákrokov.

Nádory, smrť a ďalšie „nežiaduce účinky“ hormónov

Médiá a akademici o nežiaducich účinkoch užívania hormónov opačného pohlavia zaryto mlčia. Mnohé online zdroje riziká týchto liekov zľahčujú a tvrdia dokonca, že sa dajú užívať bezpečne. O skutočných komplikáciách a nezvratných zmenách spôsobených hormónami sa človek preto dozvie najmä na online fórach, kde o nich hovoria samotní ľudia, ktorí ich užívajú alebo užívali.

Z uniknutých WPATH dokumentov však vyplýva, že o ich rizikách neverejne diskutujú aj samotní lekári. Marci Bowers v jednom z príspevkov priznáva, že nepozná žiadneho „transrodového“ človeka, ktorý v štádiu puberty tanner 2 začal užívať blokátory puberty a je teraz schopný dosiahnuť orgazmus.

Ďalší lekári uvádzajú, že dievčatá, ktoré dlhodobo užívali mužský hormón testosterón, trpeli bolesťami panvy, vaginálnou atrofiou, závažnými črevnými problémami, pomočovaním, neznesiteľnými bolesťami pri pohlavnom styku či mali abnormálne výsledky sterov z krčka maternice.

U jednej pacientky, ktorá najprv niekoľko rokov užívala blokátory puberty a neskôr prešla na testosterón, sa dokonca vyvinuli dva nezhubné nádory pečene. Podľa onkológa boli spôsobené práve hormonálnou liečbou.

V inom diskusnom vlákne zasa členovia WPATH rozoberali smrť svojej kolegyne. Lekárka sa podľa nich identifikovala ako muž a v strednom veku, po 10 rokoch užívania testosterónu, zomrela na rakovinu pečene. Ochorenie bolo podľa jej lekára spôsobené práve užívaním mužských hormónov.

Vedia, že deti nemôžu dať informovaný súhlas

Z ďalších interných materiálov WPATH, ktoré whistlebloweri zverejnili, je zrejmé, že členovia WPATH sú si vedomí neschopnosti detí a adolescentov uskutočniť v súvislosti s transoperáciami a hormónami informované rozhodnutie.

„V súvislosti s deťmi si musíte pamätať, že takéto veci často vysvetľujeme ľuďom, ktorí ešte nemali biológiu na strednej škole,“ hovorí v zázname online webinára endokrinológ Dan Metzger.

„Tí 14-roční… Je to ako hovoriť [o] diabetických komplikáciách so 14-ročným dieťaťom. Je im to jedno. Oni nezomrú. Budú žiť večne, však? Takže si myslím, že v prípade informovaného súhlasu máme stále veľké medzery“, dodáva.

Pripomíname, že napriek týmto výhradám mnohí členovia WPATH odporúčajú transoperácie aj hormóny deťom a tínedžerom.

Whistelbloweri z prostredia WPATH zverejnili interné dokumenty organizácie s pomocou novinárov Michaela Shellenbergera a Mie Hughesovej, ktorí sú súčasťou inštitútu Environmentálny pokrok.


Ďalšie články