Národnému inštitútu vzdelávania a mládeže šéfuje od 1. marca Martin Bodis

Národnému inštitútu vzdelávania a mládeže šéfuje od 1. marca Martin Bodis. Do funkcie generálneho riaditeľa ho vymenoval minister školstva Tomáš Drucker.

Bodis pôsobí v oblasti regionálneho školstva viac ako dvadsať rokov, v minulosti bol vedúcim vychovávateľom, učiteľom i riaditeľom školy. Má kvalifikáciu na vyučovanie slovenského jazyka a literatúry, občianskej náuky, etickej a náboženskej výchovy aj informatiky. Absolvoval doktorandské štúdium i rozširujúce štúdium špeciálnej pedagogiky. Niekoľko rokov pôsobil aj ako pedagóg na Filozofickej fakulte Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, kde prednášal a mal na starosti aj atestačné konanie.

„Kľúčovou úlohou rezortu školstva v najbližších rokoch je zmena obsahu, formy a cieľov vzdelávania na základných a postupne aj stredných školách. Uvedomujem si, že nastupujem do rozbehnutého vlaku kurikulárnej reformy. Mojím cieľom je pomôcť realizovať úspešnú implementáciu a riešiť všetky praktické výzvy, ktoré sú vždy s takouto veľkou zmenou spojené,” uviedol Bodis.

Usilovať sa chce aj o to, aby bol NIVaM aktívnou podporou pre školy a pedagógov. V minulosti Bodis pôsobil aj ako člen viacerých poradných orgánov rezortu školstva, rovnako bol aj členom ústredných predmetových komisií pre slovenský jazyk a literatúru a pre občiansku náuku. Recenzuje učebné texty či vyhodnocuje prihlášky projektu Erasmus. Založil i literárnu, výtvarnú a elektronickú súťaž Svätoplukovo kráľovstvo ožíva.

„Národný inštitút vzdelávania a mládeže je priamo riadenou organizáciou ministerstva školstva. Realizuje činnosti ako napríklad vzdelávanie a poradenstvo pedagogických a odborných zamestnancov, metodické usmerňovanie škôl a školských zariadení, aplikovaný pedagogický výskum, zastrešuje organizovanie predmetových olympiád a súťaží na národnej úrovni, pripravuje testovanie na školách, či realizuje neformálne vzdelávanie mládeže a pracovníkov s mládežou,“ uvádza ministerstvo školstva.

(sita)