Bývalá šéfka spoločenstva vlastníkov bytov na Slovensku je obžalovaná zo sprenevery. Verdikt v stredu nepadol

KOŠICE – Mestský súd v Košiciach v stredu stále nerozhodol v prípade 48-ročnej Košičanky Petry J., bývalej prezidentky Združenia spoločenstiev vlastníkov bytov na Slovensku.

Ružová a žltá Fotka Vlasy krása Titulka na Facebook (1) (002) Hlavné pojednávanie s rozhodnutím bude v máji. Foto: Redakcia

Petra J. čelí obžalobe z ekonomickej trestnej činnosti, konkrétne porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a nehospodárneho nakladania s finančnými prostriedkami spoločenstiev.

Hlavné body prípadu

Čelí tiež obžalobe z porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a nehospodárneho nakladania s finančnými prostriedkami spoločenstiev. Prípady riešia traja sudcovia na košickom mestskom súde.

Podstata káuz

Prvý prípad sa týka Spoločenstva vlastníkov bytov (SVB) Hviezdica, kde mala porušiť právne povinnosti v období od februára 2010 do decembra 2014. Bez vedomia SVB prevádzala finančné prostriedky na svoje účty, uskutočnila výbery hotovostí a spôsobila škodu vo výške 264-tisíc eur.

Druhý prípad sa vzťahuje k SVB na Mudroňovej ulici, kde Petra J. pôsobila od augusta 2010 do decembra 2014. Tu spôsobila škodu vo výške 53-tisíc eur.

Obhajoba a postoj obžalovanej

Petra J. v minulosti odmietala vypovedať, iba prehlásila, že sa vyjadrí až po vypočutí všetkých svedkov. Obhajoba vtedy tvrdila, že obžaloba je neopodstatnená a nedôvodná. Na stredajšom pojednávaní sa tiež k ničomu nevyjadrovala.

Petra J. po skončení pojednávania Foto: redakcia

Výška celkovej škody

V súčasnosti rieši súd viacero prípadov v súvislosti s Petrou J., pričom sumárne ide o škodu vo výške viac ako 700-tisíc eur. Prípady zahŕňajú prevody na osobné účty, výbery hotovosti a bezhotovostné transakcie, ktoré nie sú schválené správnou radou.

Očakávaný rozsudok

Svedkovia už poskytli svedectvá o neoprávnených prevodoch finančných prostriedkov na osobné účty Petry J. Na pojednávaní v stredu vypovedala bývalá zamestnankyňa Hviezdice, ktorá mala na starosti administratívu a viedla pokladničnú knihu.

Súdu priblížila, na čo využívala peniaze z pokladne, pretože výdavky a príjmy boli vždy na pokyn Petry J. Prístup na účet svedkyňa podľa jej slov nemala, ani nerealizovala výbery z účtu.

Znalkyňa vypracovala znalecký posudok, realizovala štyri znalecké úkony v posudku z roku 2018 v trestnej veci zločinu sprenevery a trvala na znaleckých posudkoch v celom rozsahu.

Rozsudok nepadol ani na hlavnom pojednávaní v stredu pre neprítomnosť svedkyne Heleny K. z vážnych zdravotných dôvodov. Obhajoba tiež navrhla predvolať ďalších znalcov. Pojednávanie sa odročilo na máj, pričom Petre J. hrozí odňatie slobody na 10 až 15 rokov v prípade uznania viny.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok