Holandsko vyšle do Litvy jednotku protivzdušnej obrany Patriot

Holandsko vyšle do Litvy jednotku protivzdušnej obrany Patriot s cieľom chrániť východné hranice NATO, povedal holandský premiér Mark Rutte.

„Holandské ozbrojené sily aktuálne pripravujú protileteckú obrannú jednotku Patriot na vykonanie cvičenia v Litve v lete tohto roku,“ spresnil Rutte médiám v litovskej metropole Vilnius za prítomnosti tamojšieho prezidenta Gitanasa Nausédu. Cvičné nasadenie má trvať niekoľko týždňov.

„Hranice Litvy sú hranicami NATO, a teda aj našimi hranicami… a my ich budeme brániť,“ uviedol Rutte. Nauséda toto rozhodnutie uvítal a dodal: „Toto je dôležitý krok pri uvedení rotačného modelu protivzdušnej obrany v oblasti Baltského mora.“

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac