Sklenený dom, včelí raj či vodný vlek. Košičania a turisti sa môžu tešiť na nové zážitky

Presklene-iglu-noc-pod-hviezdami-v-lese-1-1024x683 Presklené iglu Zdroj: terraincognita

KOŠICE – Košický samosprávny kraj pokračuje cez grantovú výzvu Terra Incognita aj v roku 2024 v podpore nových a inovatívnych projektov, ktoré prinesú pozitívny vplyv na turistickú infraštruktúru v celom kraji. Kraj tak otvorí dvere novým zážitkom a možnostiam pre turistov.

Táto iniciatíva, ktorej garantom je Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus, disponuje sumou vo výške 1,35 milióna eur.

Hornád, zážitkové trasy Zdroj: terraincognita

Vzniknúť má 22 projektov

„Odborní hodnotitelia mali plné ruky práce. Naša grantová výzva je z roka na rok bohatšia o inovatívnejšie nápady, ktoré dokážu konkurovať aj ďalekému zahraničiu. Vybrali sme 22 projektov, ktoré splnili požadované kritériá a prinesú niečo výnimočné. Tento rok sa finančné prostriedky dostanú do všetkých kútov Košického kraja, kde zatraktívnia cestovný ruch,“ priblížil predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Sklenený dom a Vodný vlek

Dva projekty, VineScape – Sklenený dom na Tokaji a Vodný vlek na brehu Vinianskeho jazera – prichádzajú s atraktívnymi konceptmi, ktoré sú zamerané na prírodné prostredie a aktívny oddych.

„Neviditeľný dom“ umožní pohodlné vnímanie ticha a krásy prírody s priamym prepojením na okolitú krajinu a jedinečnými výhľadmi do diaľky. Pri vodnom vleku na brehu Vinianskeho jazera si zasa návštevníci môžu vychutnať populárny vodný šport – wakeboarding/wakeskateing.

Sklenený dom VineScape/Zdroj: terraincognita

V kraji pribudnú Včelí raj, vyhliadka aj bazén s vodopádom

Najväčšia suma, až 885-tisíc eur, sa investuje do veľkých rozvojových projektov, ktoré prinesú cestovateľom nové možnosti zážitkov. Významný je napríklad projekt Včelí raj, ktorý sa zameriava na chov včiel a spojenie apiterapie s ekoturistikou blízko kaštieľa Betliar na Gemeri.

Ďalší projekt je Nordpark Žehra – nový bežecký lyžiarsky areál v srdci Spiša s viac ako 7,5 kilometrami bežeckých tratí v lesných porastoch.

Ostatné projekty zahŕňajú Vyhliadku Gloriette v Gelnici s výhľadom na banícke mesto, Vodnú priekopu pod Akropolou v Slovenskom raji s bazénom a vodopádom, rozšírenie ZOO Spišská Nová Ves o Guľôčkový svet, Pastoračné centrum Anny Kolesárovej vo Vysokej nad Uhom či inteligentnú budovu Cesty Pútnika. Zemplínsku šíravu obohatia o výletnú loď so zaujímavými aktivitami či živou hudbou.

Nová vyhliadka Gloriette/Zdroj: terraincognita

300-tisíc eur poputuje na podporu ekoturistických projektov

O turistické zážitky sa budú rozširovať aj Senianske rybníky. Zamerané budú na mäkký prírodný turizmus a pozorovanie vtáctva. V Lipovníku vybudujú infraštruktúru pre turistov, ktorí si budú chcieť vychutnať jazdu na koni.

Ďalšie príklady sú infraštruktúra pre zážitkové trasy v povodí Hornádu či drevená loď pre rodiny s deťmi, altánok a doplnkový mobiliár na brehu Ružína.

V Pavlovciach nad Uhom vznikne Záhrada slovensko-amerického kultúrneho dedičstva s viacerými atrakciami a v Rožňave vybudujú nový flow trail. Na Jahodnej pribudne discgolfové ihrisko, zatiaľ čo na rieke Bodrog zase nový oddychový bod. Pri chate Lajoška bude možné stráviť noc v sklenených iglu pod hviezdami a pri jazere Úhorná v Smolníku vyrastie prírodná sauna.

Vtáčí raj Zdroj: terraincognita

Kostoly budú mať virtuálnych sprievodcov

Podpora projektov v rámci opatrenia Európske dedičstvo dosiahne sumu 35-tisíc eur. V oblasti Gemera sa začne nová éra v prezentácii kostolov Európskeho dedičstva s príchodom virtuálnych a stálych sprievodcov. Interiér, históriu a informácie o kostoloch tak budete môcť skúmať online. Počas letnej sezóny tiež budú k dispozícii stáli sprievodcovia pre kostoly Štítnického okruhu Gotickej cesty.

Sprístupnenie kostolov Európskeho dedičstva Zdroj: terraincognita

Hlavný cieľ programu Terra Incognita

Budovanie atraktívneho a udržateľného cestovného ruchu v Košickom kraji zostáva hlavným cieľom programu Terra Incognita, ktorý bude aj naďalej sledovať rozvoj turizmu v regióne. „V našej organizácii nám vždy záležalo na tom, aby portfólio projektov rástlo do kvality a reflektovalo aj nároky na udržateľný rozvoj a ekoturistický prístup. Tieto nové iniciatívy sú krokom k modernejšej a komfortnejšej prezentácii kultúrnych pamiatok,“ dodala výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.


Ďalšie články
Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Novovznikajúca frakcia Európskeho parlamentu Patrioti pre Európu, ktorej vznik pôvodne ohlásili maďarský premiér Viktor Orbán a český expremiér Andrej Babiš, by už mala mať dostatočný počet členov, aby mohla oficiálne vzniknúť. Najnovším prírastkom majú byť národno-konzervatívne zoskupenia z viacerých západoeurópskych krajín. Kostru novej politickej aliancie tvoria od minulej...