Združenie, ktoré pomáha ľuďom v núdzi, čelí kritike. Vedenie sa bráni

Predobro (1) Podozrenia z nekalých praktík: zneužíva združenie Predobro dobrotu ľudí?. Ilustračná fotografia. Zdroj: Istock/Pixabay

Do redakcie nám prišlo niekoľko tipov súvisiacich s občianskym združením, ktoré sa údajne priživuje na nešťastí druhých. Dokonca išlo vraj aj o prípady, ktoré si združenie vymyslelo či prikrášlilo, aby od ľudí vymámilo peniaze. Žilinský Štandard sa preto rozhodol zistiť o situácii viac.

Obvinenia sa týkajú združenia Predobro, ktoré sa venuje pomoci ťažko chorým ľuďom. „Naším poslaním je pomáhať ľuďom v núdzi,“ uvádzajú na oficiálnej stránke združenia. Podľa niektorých však táto pomoc nie je nezištná a často neprebieha podľa dohody.

Združenie je aktívne najmä na sociálnych sieťach, kde jeho koordinátorky zverejňujú výzvy s obrázkami vážne chorých či smutných žien a detí. Priložené fotografie obsahujú dlhší popis, číslo transparentného účtu a variabilný symbol, ktorý musí darca pri platbe zadať. V niektorých prípadoch nepoužívajú aktuálne fotografie detí. 

Činnosť združenia zaujala aj prispievateľov a administrátorov facebookovej skupiny Podvodníci, zlodeji a online podvody, ktorí upozorňujú na niektoré nezrovnalosti v jej fungovaní. Otázky vyvoláva najmä finančná transparentnosť.

Hoci je zriadený transparentný účet, v ktorom si môžu darcovia pozrieť, kto a koľko prispel, všetky odchádzajúce platby smerujú na neverejný účet, odkiaľ sa majú peniaze údajne presúvať tým, pre ktorých je zbierka určená. Koľko však z neverejného účtu odchádza, sa darcovia už nedozvedia. V snahe o objektívnosť sme oslovili aj hlavnú koordinátorku a tvár združenia.

„Formu transparentného účtu sme ako občianske združenie zvolili preto, aby si jednotlivé prípady pomoci mohli sami kontrolovať dary. Na začiatku som všetky platby z transparentného účtu prevádzala priamo na účty prípadov pomoci. Avšak spustilo sa tak veľké šikanovanie chránencov – prípadov pomoci, ktoré vyústilo v prípade Janky Bihariovej až do trestného oznámenia, lebo sa jej hejteri vyhrážali smrťou,“ vyjadrila sa pre Žilinský Štandard Ilona Damborská.

Spomínanému prípadu pani Bihariovej sa venovala aj televízia JOJ v reportáži z roku 2022. Invalidnej dôchodkyni začali vtedy chodiť výhražné a urážlivé správy cez sociálne siete. Motívom mala byť žiarlivosť a neprajnosť.

Kritika však vo veľkom smeruje aj na morálne aspekty projektu Predobro. Viaceré tipy, ktoré nám do redakcie prišli, hovoria o „priživovaní sa na sociálne slabších“, keďže koordinátorky združenia získavajú istý profit z vyzbieraných peňazí. V skratke to teda znamená, že pokiaľ darujete na pomoc chorému dievčatku napríklad 10 eur, dievčatku nepríde celá táto suma.

Vyzbierané sumy pritom vôbec nie sú nízke, v niektorých prípadoch si z nich Predobro vybralo až 50 percent, čo predstavovalo desiatky tisíc eur. Podľa Ilony Damborskej tak však nerobilo svojvoľne, ale po dohode s chránencami, ktorí sa dobrovoľne rozhodli darovať časť vyzbieraných peňazí občianskemu združeniu.

Zaujímavý bol najmä prípad Gabiky V., onkologickej pacientky, pre ktorú združenie zbieralo peniaze na jej liečbu. S rodinou pani Gabiky uzavrelo zmluvu, podľa ktorej darovala rodina združeniu 50 percent z vyzbieraných peňazí.

Podľa údajov z transparentného účtu rodina získala 60-tisíc eur, z ktorých polovicu, približne 30-tisíc eur, nechala združeniu Predobro. Združenie malo dokonca zbierať peniaze aj po smrti pani Gabiky, čo napokon musela zastaviť až rodina zosnulej.

Zatiaľ čo kritici tvrdia, že Predobro využíva zlú situáciu chorých ľudí, ktorí ochotne príjmu radšej časť pomoci ako žiadnu, podľa Damborskej všetko prebieha dobrovoľne a na základe spoločnej komunikácie. Peniaze pre združenie majú navyše opätovne využiť na pomoc druhým.

„V prvom rade treba uviesť, že každý, pre koho zbierame peniaze, sa stáva aj naším dobrovoľníkom a zdieľa výzvy ostatných. Vzájomne si tak všetci pomáhame finančne, ak sú potrebné urgentné výdaje na liečbu. Navyše si so získaných peňazí hradíme komerčnú inzerciu a podporujeme ďalšie naše projekty, ako napríklad SOS izbičky – ubytovanie pre týrané matky,“ uzavrela Damborská.

Oba tábory (občianske združenie a jeho kritici) si nie sú nič dlžní a na sociálnych sieťach si vymieňajú silné odkazy. V istých prípadoch vyvrcholilo osočovanie až do trestného oznámenia za ohováranie a kyberšikanu.


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...