Veľtrh v Košiciach lákal študentov na štipendium a pestrú paletu škôl. Čo na to študenti?

Alma Mater/Foto: Róbert Zsembera Alma Mater Foto: Róbert Zsembera

KOŠICE – Alma Mater je prvý ročník série veľtrhov organizovaných ministerstvom školstva na Slovensku v každom krajskom meste.

V posledných rokoch sa zvýšila snaha slovenských vysokých škôl o posilnenie vzťahu so študentmi a budúcimi záujemcami o štúdium a študenti tak mali vďaka veľtrhu možnosť preskúmať podmienky štúdia a porovnať si ponuky rôznych fakúlt a univerzít.

Cieľom je propagovať štipendijnú schému ministerstva školstva z peňazí plánu obnovy a odolnosti, ktorá motivujeme uchádzačov o vysoké školy v tom, aby ostali študovať na Slovensku a mohli tak dostať 9-tisíc eur, alebo v prípade nedostatkových profesií až 16,5 tisíca eur.

Do veľtrhu sa zapojili vysoké školy z celého Slovenska a navštívili regióny kvôli stredoškolákom. Študenti majú tak lepší, jednoduchší a väčší prehľad o ponuke, a teda aj jednoduchší výber vysokej školy.

Žiaci si mohli pozrieť až 22 vysokých škôl

„Do tejto chvíle nás navštívilo približne 7-tisíc školákov z celého Slovenska. Čo sa týka samotných Košíc, dnes sme tu mali asi tisíc žiakov z 21 stredných škôl,“ uviedol organizátor z ministerstva školstva. Žiaci si mohli pozrieť ponuku 22 vysokých škôl.

„Plánujeme v tomto pokračovať aj v budúcich rokoch. Už teraz začíname pracovať na ďalších ročníkoch, aby boli väčšie, aby bola lepšia dostupnosť a aby sme lepšie pokryli Slovensko. Zvažujeme, že nepôjdeme len do krajských miest, ale aj do regiónov, kde je ťažšia dostupnosť.“

Alma Mater Inštitút manažmentu UCM v Trnave

Študenti o možnostiach na Slovensku vedia málo

Komunikácia so študentmi podľa organizátorov potvrdzuje, že mnohí z nich nemajú dostatočné informácie o dostupných možnostiach štúdia na Slovensku. Preto sú štipendium a ponuka vysokých škôl často pre nich silným motivačným faktorom. Veľtrhy Alma Mater tak poskytujú žiakom nielen informácie, ale aj inšpiráciu a motiváciu na ďalšie vzdelávanie.

Veľtrh bol vysokými školami hodnotený nadmieru pozitívne

Kristína z Vysokej školy bezpečnostného manažérstva v Košiciach tento program zhodnotila pozitívne. Podľa nej pomáha študentom v ich rozhodovaní. „Môžu tu získať prehľad o tom, aké školy sú na Slovensku a aké odbory, ale aj možnosti uplatnenia, jednotlivé vysoké školy ponúkajú. Takéto výstavy vysokých škôl majú svoje uplatnenie aj do budúcna, aby mali študenti stále možnosť získavať aktuálne informácie o možnostiach štúdia v našej krajine,“ uviedla.

Interný doktorand Robert z fakulty výrobných technológií v Prešove hodnotil veľtrh rovnako pozitívne. „Myslím si, že veľkou pravdou je, že študenti cestujú do zahraničia pre lepšie platové ohodnotenie, avšak aj náklady sú pre nich vyššie, takže ten zisk je rovnaký, a niekedy aj menší. Preto apelujeme na to, aby ostali na Slovensku a využili štipendium.“

Pozitívne hodnotila veľtrh aj univerzita v Bratislave, ktorá zdôraznila význam interakcie so študentmi a podpory ich rozhodovania. „Ak vieme prísť za študentmi, je to pre nás prínos. Veríme, že koncept veľtrhu bude pokračovať aj v ďalších rokoch.“

Alma Mater Foto: Róbert Zsembera

Možnosť zúčastniť sa na veľtrhu vníma pozitívne aj prorektor katolíckej univerzity v Ružomberku. „Vnímame potrebu zvyšovať našu interakciu s potencionálnymi študentmi a s verejnosťou ohľadom ponuky štúdia na univerzite. Samozrejme, umožňujeme našim študentom vycestovať do zahraničia v rámci Erazmu. Vnímame skutočnosť, že štúdium v zahraničí je lukratívne, ale pre našich študentov sa snažíme vytvárať podmienky, ako sú rodinná atmosféra a individuálny prístup.“

Názory a preferencie študentov

Napriek pozitívnym ohlasom veľtrhu sa však medzi študentmi stále objavujú rôzne názory a preferencie ohľadom domáceho alebo zahraničného štúdia.

AnnaMária, študentka psychológie, uviedla, že na bakalárskom stupni uprednostňuje štúdium na Slovensku, ale na magisterskom stupni sa chystá študovať v zahraničí pre väčšiu slobodu a rozšírenie svojich možností. „Napriek všetkému si v zahraničí môžem nájsť lepšiu prácu a Slovensko musí zapracovať na tej kvalite a možnostiach.“

Zuzka, Cynthia a ďalší študenti tiež vyjadrili záujem o štúdium v zahraničí, kde vidia možnosť objavovania nových vecí a využívania pokročilej technológie. „Tie školy sa posúvajú dopredu rýchlejšie. U nás sú niektoré veci zastarané a nevieme ich v dnešnom svete už využiť,“ zhodnotili situáciu zo svojho pohľadu.

Alma Mater Foto: Róbert Zsembera

Študentky Karin a Sofia vyjadrili túžbu ísť študovať do zahraničia kvôli lepším prístupom a možnostiam po škole.

Miroslav, študent politológie, zdôraznil výhody štúdia na Slovensku vrátane možnosti získania praktických skúseností už počas štúdia a nadviazania kontaktov s praxou.


Ďalšie články
Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Novovznikajúca frakcia Európskeho parlamentu Patrioti pre Európu, ktorej vznik pôvodne ohlásili maďarský premiér Viktor Orbán a český expremiér Andrej Babiš, by už mala mať dostatočný počet členov, aby mohla oficiálne vzniknúť. Najnovším prírastkom majú byť národno-konzervatívne zoskupenia z viacerých západoeurópskych krajín. Kostru novej politickej aliancie tvoria od minulej...