Česko: Partnerstvo párov rovnakého pohlavia dostane väčšinu manželských práv. Obmedzenia pre nich budú naďalej platiť napríklad pri osvojovaní detí. Zmenu prinesie novela občianskeho zákonníka, ktorú v pondelok podpísal český prezident Petr Pavel.

Novela nahradí aktuálne platné registrované partnerstvo. Registrovaní partneri nemajú v súčasnosti v ČR podľa zákona spoločný majetok, pričom po strate partnera či partnerky nemajú nárok na vdovecký či vdovský dôchodok, čo má novela napraviť.

Osvojenie dieťaťa však bude aj po novom možné len v prípade, že by jeho biologickým rodičom bol jeden z partnerov. Zároveň osvojenie už adoptovaného dieťaťa jedného z partnerov tým druhým má byť možné iba na základe rozhodnutia súdu.

Novela je výsledkom kompromisných dohôd v Poslaneckej snemovni. Jej tvorcovia pôvodne presadzovali, aby mali páry rovnakého pohlavia, ktoré uzatvoria zväzok, všetky práva, aké majú v manželstve muž a žena vrátane adopcií detí. To sa však ukázalo v oboch komorách parlamentu v súčasnosti ako nepriechodné a prešiel až kompromisný návrh.

Českí aktivisti z iniciatívy Jsme fér poukazujú na to, že novela síce zlepší situáciu takýchto párov aj takzvaných dúhových rodín s deťmi, rovnoprávnosť a plné uznanie v spoločnosti im však nezaistí. Je preto braná ako akýsi medzikrok.

(tasr, idnes.cz, afp)

Nové správy

Od stredy platí, že aj ľudia ako Robert Fico môžu byť obeťami nenávisti a agresivity radikálov. Rovnako platí, že extrémistickí a spoločensky nebezpeční môžu byť aj tí, čo stoja proti Ficovej vláde. A pasujú sa za intelektuálov a vzory kritického myslenia.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Polícia obvinila Juraja C. z úkladnej vraždy z pomsty na chránenej osobe v štádiu pokusu. „Momentálne je muž v policajnej cele v Národnej kriminálnej agentúre v Nitre. Hrozí mu 25 rokov až doživotie,“ uviedla televízia Markíza.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Literárny klub Dúha „s okamžitou platnosťou“ zrušil členstvo Jurajovi Cintulovi, informoval na svojom účte na Facebooku. Správu o atentáte na premiéra Roberta Fica prijal klub „s absolútnym rozhorčením a nekompromisným odsúdením takého správania“.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Poľnohospodári môžu podávať žiadosti o priame platby v kampani 2024 až do konca mája bez sankcie. Príslušný návrh agrorezortu schválila vláda na svojom zasadnutí.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Z úcty k premiérovi by mal odstúpiť šéf ochranky, ktorý je okresným predsedom Hlasu, vyhlásila šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová. Podľa nej ide o „civilistu bez skúseností“, odvolala sa pritom na Moniku Tódovú z Denníka N.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Po streľbe zadržaný Juraj C. bol pred tromi týždňami na proteste v Dolnej Krupej, kde sa konalo výjazdové rokovanie vlády. Informoval o tom reportér televízie Markíza Martin Prôčka. Protest sa konal 24. apríla.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Je potrebné dosiahnuť politické riešenie vojny na Ukrajine, vyhlásil čínsky prezident Si Ťin-pching na schôdzke s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Pekingu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Útok na premiéra Roberta Fica je neprijateľným a neospravedlniteľným aktom násilia, uviedla Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

„Bez Ruska sú diskusie o bezpečnostných otázkach, ktoré sa nás týkajú, absolútne zbytočné,“ reagoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na mierový samit o Ukrajine vo Švajčiarsku.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Vláda začiatkom mája schválila návrh zákona o niektorých povinnostiach a oprávneniach v oblasti kryptoaktív. Trh a služby s nimi spojené majú byť lepšie regulované, pričom orgánom dohľadu nad touto oblasťou bude Národná banka Slovenska.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Premiéra budú udržiavať na jednotke intenzívnej starostlivosti, kde sa oňho bude starať celý tím lekárov, povedala na brífingu riaditeľka Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici Miriam Lapuníková.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Stav premiéra Roberta Fica je po operácii stabilizovaný, ale naďalej je vážny. Informoval o tom Robert Kaliňák spolu so zástupcami Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Kremeľ vo štvrtok odsúdil atentát na premiéra Roberta Fica ako absolútne neprijateľný a zaželal mu skoré uzdravenie. „Prirodzene tento útok najdôraznejšie odsudzujeme,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Americký vojak Gordon Black zadržiavaný v ruskom meste Vladivostok sa cíti vinný z krádeží, z ktorých ho obvinili, a spolupracuje s vyšetrovateľmi, uviedla ruská štátna tlačová agentúra s odvolaním na miestneho zástupcu ministerstva vnútra.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Podľa aktuálnych informácií je premiér Robert Fico v stabilizovanom stave, napísal po kritickej noci štátny tajomník Filip Kuffa na sociálnej sieti. Ide o prvé vyjadrenie z prostredia vlády v toto ráno. Posledné informácie sa objavovali v noci.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Viac než desiatka žien viní amerického iluzionistu Davida Copperfielda z prípadov sexuálneho obťažovania, ku ktorým došlo v rokoch 1980 až 2014. Niektoré zo žien boli podľa svojich slov v čase incidentov neplnoleté a tri tvrdia, že mág ich pred sexuálnym stykom „nadrogoval“.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Elon Musk údajne prepustil väčšinu 500-členného tímu nabíjania vozidiel spoločnosti Tesla s názvom Supercharger. Stalo sa tak vraj po prezentácii a hádke so šéfkou oddelenia Rebeccou Tinucciovou. Počas stretnutia sa údajne ohradila proti Muskovým výzvam na hlboké škrty v nabíjacom tíme.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Zástupcovia Spolku svätého Vojtecha sa stretli s pápežom Františkom. „Vaša služba viere a kultúre je dôležitá. Robíte to dobre, vytrvajte vo svojom úsilí,“ povedal im pri osobnom stretnutí počas generálnej audiencie Svätý Otec František.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Slovenský zväz ľadového hokeja zaujal stanovisko k stredajšiemu útoku na Roberta Fica. Ide podľa neho o útok na demokraciu. Zväz verí, že premiér „vyhrá svoj zápas v tejto ťažkej situácii“.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Čínsky prezident Si Ťin-pching sa stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Pekingu. Vzťahy Číny s Ruskom označil za prospešné pre mier a prisľúbil upevnenie spolupráce. Putin povedal, že vzťahy týchto dvoch krajín sú stabilizujúcim prvkom na medzinárodnej scéne.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Propalestínski demonštranti obsadili v stredu jednu z budov Kalifornskej univerzite v Irvine. Zasiahla proti nim polícia, ktorá zatkla viacero osôb.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

V nemeckej metropole Berlín sa konal nenásilný protest pri príležitosti Dňa palestínskeho exodu – Nakba. Niektorí demonštranti podľa vyjadrení polície podpaľovali odpadkové koše či zábavnú pyrotechniku. Viacero osôb bolo zadržaných.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Donald Trump žiada odvolací súd v štáte New York, aby zasiahol v spojitosti s pokutou a hrozbou väzenia za porušenie zákazu verejne sa vyjadrovať sa o zamestnancoch súdu či účastníkoch procesu, v ktorom je Trump obžalovaný z podplácania pornoherečky.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Rusko zatvorilo svoju vojenskú základňu v meste Chodžali v odštiepeneckom regióne Náhorný Karabach, na ktorej malo umiestnených takmer 2000 príslušníkov mierových síl.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Strelca Juraja Cintulu priviedli v noci k jeho autu. Policajti mali podozrenie, že vo vozidle by sa mohla nachádzať výbušnina, čo sa nepotvrdilo.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Spojené štáty vyradili Kubu zo zoznamu krajín, ktoré dostatočne nespolupracujú v boji proti terorizmu. Americký rezort diplomacie rozhodol, že okolnosti pre zaradenie Kuby do kategórie „nie plne spolupracujúca krajina“ sa v roku 2023 v porovnaní s rokom 2022 zmenili“.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Jednotkám ukrajinských obranných síl sa počas dňa podarilo čiastočne stabilizovať situáciu v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny, kde pokračujú obranné operácie v pohraničných oblastiach a pri meste Vovčansk. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Hizballáh oznámil, že uskutočnil viacero útokov dronmi a raketami na vojenské základne na území Izraela. Išlo o reakciu na zabitie jedného z veliteľov tohto hnutia izraelskými silami.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Zastúpenia viacerých úradov OSN na Slovensku rázne odsúdili útok na premiéra Roberta Fica. spoločnom vyhlásení to uviedli slovenské zastúpenia Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM), UNHCR, Detského fondu OSN (UNICEF) a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Je to strašný zlomový moment pre Slovensko, vyjadril sa na sociálnej sieti poradca Roberta Fica Eduard Chmelár s tvrdením, že premiér toto vyústenie predvídal.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

V Ženeve prebehli prvé rokovania o umelej inteligencii medzi USA a Čínou. Washington po nich vyjadril obavy o zneužitie AI Čínou, Peking zase USA kritizoval obmedzenia a nátlak na túto technológiu.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Francúzsko rozmiestnilo svojich vojakov, vyhlásilo zákaz vychádzania a zakázalo platformu TikTok v nepokojmi zmietanej Novej Kaledónii, francúzskom zámorskom území v Tichomorí, oznámil francúzsky premiér Gabriel Attal.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Občianska spoločnosť a mimovládny sektor spustili petíciu, v ktorej ostro odsudzujú pokus o atentát na Roberta Fica. „Atentát na premiéra Slovenskej republiky je absolútne neakceptovateľným činom a vyžaduje našu jednoznačnú, razantnú a odmietavú reakciu,“ uviedli signatári vo výzve.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Zatiaľ to vyzerá na fatálne zlyhanie ochranky premiéra, tvrdí policajný exprezident Štefan Hamran, podľa ktorého vládol v Handlovej chaos.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok
Nahrávam...
Ďalšie články