Rusko zatvorilo vojenskú základňu v Náhornom Karabachu

Rusko zatvorilo svoju vojenskú základňu v meste Chodžali v odštiepeneckom regióne Náhorný Karabach, na ktorej malo umiestnených takmer 2000 príslušníkov mierových síl.

Azerbajdžan obsadil Náhorný Karabach vlani v septembri počas bleskovej ofenzívy, následkom čoho túto oblasť opustilo 100-tisíc etnických Arménov, pripomína Reuters.

„Prítomnosť ruských mierových síl umožnila dosiahnuť mier na azerbajdžanskej pôde,“ uviedol pri odchode vojakov ruský generál Jevgenij Nikiforov.

Náčelník azerbajdžanského generálneho štábu povedal, že Rusko vyvinulo všemožné úsilie s cieľom dosiahnuť v Náhornom Karabachu mier a ukončiť desaťročia trvajúci konflikt medzi Azerbajdžanom a Arménskom.

Arménsko však Moskvu viní, že nevyvinula dostatočné úsilia na to, aby zabránila Azerbajdžanu zmocniť sa použitím sily Náhorného Karabachu. Arménsko vo februári pozastavilo svoje členstvo v Organizácii Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (OZKB).

(tasr, reuters)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac