Polícia zasiahla voči propalestínskym demonštrantom na Kalifornskej univerzite

Propalestínski demonštranti obsadili v stredu jednu z budov Kalifornskej univerzite v Irvine. Zasiahla proti nim polícia, ktorá zatkla viacero osôb.

Na univerzite sa zhromaždilo 200 až 300 osôb. Žiadali oslobodenie Palestíny a ukončenie genocídy. Zasiahla voči nim polícia tejto inštitúcie a aj ďalšie policajné útvary vrátane polície z mesta Irvine.

Policajní ťažkoodenci vytvorili barikádu a upozornili účastníkov, že ide o nepovolené zhromaždenie a hrozí im zatknutie.

Na univerzite bolo takisto zrušené vyučovanie a úrady ľudí v jej kampuse vyzvali, aby zostali sa zdržiavali na bezpečných miestach.

Ide o ďalšiu z demonštrácií v priestoroch univerzít v USA, na ktorých účastníci žiadajú prímerie v Pásme Gazy a ochranu pre civilistov. Takisto chcú, aby univerzity prerušili svoje vzťahy s Izraelom.

(tasr, reuters, los angeles times, afp)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac