Neuveriteľné lyžiarske rekordy uplynulej zimy. Legendy obišli našu zemeguľu 45-krát

VYSOKÉ TATRY/ JASNÁ - Sezóna v našich najväčších lyžiarskych strediskách trvala 151 dní. Hoci sa to nezdá, ale bola o 6 dní kratšia ako tá vlaňajšia. Najšikovnejší lyžiari si zjazdovky užili naplno a padali dokonca aj rekordy.

Štatistika sezóna Zaregistrovaní lyžiari lámali rekordy. Kráľom sa s 5665 prelyžovanými kilometrami stal Igor z Novej Dubnice. Foto: archív TMR

Sezónu na Slovensku otváral správca v Jasnej a na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách už 2. decembra. Poslední lyžiari sa vyviezli lanovkami 1. mája 2024.

„Obdobie bolo z pohľadu počasia trochu komplikované, pretože od konca januára panovali vyššie teploty, no vďaka nadmorskej výške a kvalitnej príprave zjazdoviek sme mohli lyžovačku na Slovensku udržať vo vyšších polohách takmer 5 mesiacov, čo vzhľadom na podmienky, bol možno taký malý zázrak. Ale podaril sa a ľudia si lyžiarsku sezónu užili. V konečnom dôsledku sme spokojní a už teraz sa pripravujeme na veľkolepé otvorenie tej budúcej,“ povedal Igor Rattaj, predseda predstavenstva TMR, a.s.

Zaujímavé štatistické údaje priniesol po skončení lyžiarskej sezóny na Slovensku, v Česku i v Poľsku už tradične sezónny Gopass. Zaregistrovaní lyžiari aj napriek kratšej sezóne opäť lámali rekordy. Kráľom tej uplynulej sa s 5665 prelyžovanými kilometrami stal Igor z Novej Dubnice. V absolútnych štatistikách obsadili druhé a tretie miesto Jamil a Karel z Česka, najlepší Poliak Jaroslaw skončil na štvrtom mieste.

Vďaka prelyžovaným kilometrom sa bolo možné dostať do rôznych úrovní – RIDER (20 km), RACER (50 km), CHAMPION (100 km), HERO (250 km) až po LEGEND (500 km).

Viac ako 500 km a titul LEGENDA spolu s originálnou nálepkou získalo v uplynulej sezóne 1644 lyžiarov. Prelyžovali neuveriteľných 1 803 564 km, čo je v praxi 45-násobok obvodu Zeme.

Najviac kilometrov za jeden deň lyžovačky zvládli milovníci tohto športu v stredisku Jasná. Na sviatok svätého Valentína (14. februára), to bolo 195 103 km. Rekord z minulej sezóny tak pokorili o viac ako 3-tisíc kilometrov. Na druhom mieste v štatistike skončili Vysoké Tatry (Štrbské Pleso), kde 5. januára nalyžovali 85 066 km. V treťom Špindlerovom Mlýne (CZ) bol rekordný 20. január, s 81 188 najazdenými km. Rovnako v daný deň padol rekord 72 593 km aj poľskom Szczyrku. Lyžiarkou-rekordérkou s najväčším počtom dní strávených na lyžiach (134), bola Lýdia z Liptovského Mikuláša.

Potešujúcou správou je, že napriek tomu, že u nás sa už sezóna skončila, môžu majitelia skipasu tento využiť na korutánskom ľadovci Mӧlltaler Gletscher v Rakúsku, kde vďaka stále veľmi dobrým podmienkam je možné lyžovať zhruba do 16. júna.

Tí, ktorí už teraz myslia na novú zimnú (lyžiarsku) sezónu majú možnosť do konca mája si zabezpečiť v predpredaji Gopass SKI sezónka 24/25 za 489.- eur pre verných sezónkarov, a za 529.- eur pre nových. V ďalších vlnách bude cena stúpať a v decembri ju záujemca kúpi za 699.- eur. Špeciálnou novinkou, ale iba pre majiteľov Gopass SKI sezónky je možnosť zakúpiť si letný lístok na lanovky v Jasnej a vo Vysokých Tatrách.

Zdroj foto: TMR


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok