Vzácne jubileum hereckej legendy. Štefana Kvietika milujú generácie Slovákov

BRATISLAVA – Predstavovať niekomu túto významnú osobnosť, by bolo nosením dreva do lesa. Jeho poňatie a následné stvárnenie nespočetného množstva filmových, televíznych a divadelných postáv sa zapísalo do mysle a srdca nejedného diváka. Bohatá filmografia je dôkazom, že rodák z Dolných Plachtiniec dostal pri narodení do vienka krásny dar - herecký talent.

Jubileum Štefan Kvietik Herectvo jednej z najjagavejších česko-slovenských hereckých hviezd je veľmi ťažké prekonať. Jeho filmografia je mimoriadne bohatá a rôznorodá. Foto: archív Tasr/SND

Krajania z obce v okrese Veľký Krtíš neraz spomínali, že nadanie na herecký „kumšt“ určite podedil po svojich rodičoch, ktorí sa venovali ochotníckemu divadlu.

Práve v súvislosti s nimi maestro často spomínal zaujímavú príhodu z detstva. Mal štyri roky, sedel v hľadisku, v náručí babky, a dychtivo sledoval dianie na javisku. Jeho rodičia tam v hre Ferka Urbánka Hrob lásky predstavovali milenecký pár, ich láska však skončila tragicky.

Hlavná postava (otec Kvietika) zomiera a jeho láska (mama malého Štefana) narieka nad jeho hrobom. Vnímavý Števko, vidiac, čo sa deje na pódiu, sa rozplakal. Chlapča uverilo, že jeho otec skutočne zomrel. Upokojil sa až potom, keď ho neskôr zazrel živého a zdravého.

Nikto si vtedy nepomyslel, ba ani on sám, že zakrátko sa aj on predstaví na doskách, ktoré znamenajú svet a nestane sa chirurgom, ako to pôvodne plánoval.

Štefan Kvietik patril medzi hercov, pri pohľade na ktorých sa mnohým ženám podlamovali kolená. Vysoký, štíhlý, tmavovlasý fešák, s uhrančivým pohľadom a krásnym hlbokým hlasom. Vyzeral dobre v uniforme, svedčali mu aj kroj, oblek, historický odev. Našinec by dnes povedal, že Kvietikovi „pasovalo“ aj vrece.

Režiséri sa o neho trhali, bol jeden z najobsadzovanejších hercov. Nebol zaškatuľkovaný, brali ho skrátka ako univerzálneho umelca. Medzi jeho najznámejšie úlohy patria barón Henrich von Goldring z trojdielneho špionážneho miniseriálu Sám vojak v poli, Samo zo ságy murárskeho rodu Pichandovcov Tisícročná včela, Pirin z filmovej drámy Medená veža, Urban Habdža z filmovej série Červené víno.

Nezabudnuteľné sú jeho postavy vo filmoch Boxer a smrť (Ján Komínek), Majster kat (Richardus), Živý bič (Adam Hlavaj), Hriech Kataríny Padychovej (Michal Valenčík), Skrytý prameň (tovariš Krištof), Deň, ktorý neumrie (Matúš Siroň), Kto odchádza v daždi (Martin Jozefko) a mnoho ďalších.

Jeho filmovým sokom v láske mu bol najčastejšie Michal Dočolomanský a partnerkou Emília Vášáryová. Mnohé fanúšičky preto na Milku žiarlili. Zbytočne, herec, ktorého život sa nespájal so žiadnymi škandálmi, bol vtedy, a je aj teraz spätý s osudovou ženou, manželkou Evou, s ktorou majú tri deti (dve dcéry a syna). V šľapajach svojho slávneho deda kráča dnes jeho vnuk Matúš.

Štefan Kvietik napriek tomu, že aj dnes ešte dostáva ponuky na účinkovanie, tieto neprijíma a užíva si zaslúžený odpočinok. V roku 1998 sa rozhodol ukončiť svoju mimoriadne úspešnú a plodnú hereckú kariéru. Teraz sa teší nielen zo stretnutí s najbližšími, ale aj z pobytu v prírode, ku ktorej mal vždy blízko.

Jubilantovi (90), ktorý sa narodil 10. mája 1934 v Dolných Plachtinciach (okr. Veľký Krtiš) praje všetko najlepšie aj redakcia Štandardu.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok