Šimkovičová a Dolinková zostávajú vo vláde, koalícia ich podržala

Parlament neodvolal Martinu Šimkovičovú z funkcie ministerky kultúry, rovnako ani Zuzanu Dolinkovú z postu ministerky zdravotníctva.

šimkovičová, dolinková Martina Šimkovičová a Zuzana Dolinková. Foto: Pavel Neubauer/TASR, Ján Krošlák/TASR

Za odchod Šimkovičovej (SNS) hlasovalo 64 poslancov opozície, proti bolo 78 koalície. Presne rovnaké počty hlasov boli aj pri odvolávaní Dolinkovej (Hlas).

Na zosadenie ministeriek bolo potrebných aspoň 76 hlasov poslancov. Koaličné strany Smer, Hlas a SNS majú v parlamente 79 poslancov, opozícia 71.

Nikdy nemala byť ministerkou, hovorila opozícia o Šimkovičovej

Parlamentná rozprava k odvolaniu členiek vlády sa odohrala minulý týždeň. Ministerka Šimkovičová v prejave pred poslancami hovorila, že sa prepadla kultúra politikov v prejavoch do najhlbšej žumpy a túto úroveň progresívci a liberáli prenášajú do rodín a škôl. „Chápem, že veľmi ťažko znášate volebnú porážku a odvolávanie členov vlády je pre vás politický rituál,“ tvrdila.

Opozičná SaS vyhlásila, že Šimkovičová sa nikdy nemala stať ministerkou kultúry. „Ministerstvo nestojí na strane umelcov, hercov či novinárov, ale naopak, rozdeľuje spoločnosť. Nulový rešpekt voči kultúrnej obci a diskriminačné vyjadrenia dokazujú, že Martina Šimkovičová nikdy nemala byť ministerkou kultúry,“ povedal predseda SaS Branislav Gröhling.

Poslanec Jozef Hajko z KDH v rozprave uviedol, že ministerka kultúry si zaslúži známku nedostatočná. Kritizoval ju za takzvaných našich ľudí, ktorí sa dostávajú na čelo kultúrnych inštitúcií. Spomenul zmeny v Kunsthalle alebo v Bibiane, kde si ministerka dosadila, ako uviedol Hajko, kamarátku bez skúseností a tým ukázala, ako to bude fungovať v múzeách, galériách a v RTVS.

Výčitky Dolinkovej za nemocnicu Rázsochy

Odvolanie ministerky Dolinkovej iniciovali opozičné strany PS, KDH a hnutie Slovensko. Kritizovali ju najmä za zlyhanie výstavby nemocnice na bratislavských Rázsochách.

Strana SaS reagovala, že zvolanie schôdze k odvolávaniu Dolinkovej nepodporí. Zdôvodnila to tým, že za niektoré problémy, pre ktoré chcú opoziční politici ministerku odvolávať, sú zodpovední aj niektorí z nich. Dôvody na odchod Dolinkovej však podľa SaS existujú.

Video : Zuzana Dolinková o novej bratislavskej nemocnici

Poslanec KDH a bývalý štátny tajomník rezortu zdravotníctva Peter Stachura pred časom Štandardu povedal, že zdravotníctvo nie je prioritou vlády a vláda sa venuje skôr zmenám iných zákonov. „Ministerka doteraz neprišla so žiadnymi systémovými zmenami, robí zlé rozhodnutia, ako to bolo napríklad pri pripravovanej sieti záchrannej zdravotnej služby, nadŕža súkromníkom v sektore a rovnako neplní to, čo si dala do programového vyhlásenia vlády, a teda odpolitizovať rezort,“ hovoril Stachura.

Ministerka Dolinková namietala, že koncová nemocnica Rázsochy je zlyhaním vlád Eduarda Hegera a Ľudovíta Ódora, pre ktoré pracovali jej kritici poslanec Oskar Dvořák (PS) a Marek Krajčí (Slovensko).


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac