Trnkov spoluobvinený Reday si mal nechať obraz, ktorý mu nepatrí. Prípad rieši prokuratúra

KOŠICE - Zberatelia umenia si za cenné kúsky radi zaplatia. Často chcú ostať v anonymite, čo neprekáža, lebo obchod s aukčnými sieňami prebieha presne podľa pravidiel.

Oskar Kokoschka Amsterdam wikiooorg Oskar Kokoschka Amsterdam Foto: wikioo.org

Potom sú takí, ktorí si z popularity nerobia ťažkú hlavu. Richard Reday, ktorý je spolu s predsedom Košického samosprávneho kraja (KSK) obvinený v kauze nákupu teplomerov, zrejme lieta v ďalšom probléme. Týka sa práve obchodu s umením. Všetko sa odohralo ešte začiatkom tohto roka.

„Ešte 31. januára 2024 ma Reday navštívil s tým, že by chcel kúpiť umelecké dielo. Išlo o obraz od Oskara Kokoschku s názvom Amsterdam. Jeho hodnota bola stanovená na 1 300 000 eur. Obraz odo mňa vymámil s tým, že po preverení pravosti diela mi kúpnu cenu vyplatí prevodom na účet do 14 dní. Doteraz sa tak nestalo,“ povedal Košickému Štandardu starožitník, ktorý chce ostať v anonymite.

„Obraz som mu v dobrej vôli zveril, pretože sa s ním poznám. Ako dôkaz mám aj záznam z kamery, ktorú tu mám nainštalovanú,“ dodal starožitník. Odvtedy nevidel peniaze, ani obraz. Podľa vlastných slov sa dočkal akurát vyhrážania. „Preto som už na nič nečakal a podal som trestné oznámenie,“ dodal.

„Trestné oznámenie je zaevidované na Okresnej prokuratúre Košice I a v utorok (14.5.) bolo pridelené prokurátorovi na ďalšie konanie,“ píše sa v stanovisku, ktoré Košickému Štandardu poskytla Zuzana Šotiková z Krajskej prokuratúry v Košiciach.

Telefonicky sme kontaktovali aj Richarda Redaya. Ten nechcel veľmi komunikovať, keďže má podľa vlastných slov zlé skúsenosti s novinármi. „Neviem o ničom. Čo je to za nezmysel, o čom rozprávate? Nehnevajte sa na mňa, na toto ja nemám čas,“ povedal a dodal, že mu máme poslať email s otázkami. Dodal, že s médiami komunikuje jeho právnik. Mail s otázkami sme preto poslali aj jemu, odpoveď zatiaľ neprišla.

O Redayovi sa pritom v roku 2021 malo uvažovať aj ako o možnom kandidátovi na post šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS).


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac