Danko a Blaha emotívne hovorili o „politickej vojne“ a atentáte ako výsledku nenávisti

Líder koaličnej SNS a podpredseda parlamentu Andrej Danko spolu s ďalším podpredsedom parlamentu Ľubošom Blahom (Smer) ostro vystúpili proti opozícii a časti médií. Obvinili ich z vyprovokovania atentátu na premiéra Roberta Fica. Vyjadrili sa tak vo veľmi emotívnom vystúpení po prerušení schôdze vo vestibule parlamentu.

19. rokovanie vlády SR Andrej Danko Foto: Martin Baumann/TASR

Danko povedal, že je s Ficom a jeho rodinou. „Ste spokojní? Pre SNS v tejto etape začína politická vojna a verím, že to s Robertom Ficom zvládnem, ale budú tu zmeny, zmeny k médiám. Matovič a ďalší ľudia sa musia spovedať za to, čo tu tri roky robili. Nejaký sprostý Kollár nebude mať pol roka ochranku,“ hovoril pohnutým hlasom Danko. Pokračoval: „Toto je výsledok nenávisti v spoločnosti, chrapúnstva, keď ste pomohli Matovičovi, psychopatovi, s Pročkom vládnuť v tomto štáte. My sme sa zázrakom vrátili a znova po nás idete.“

Danko tvrdil, že sa budú robiť zákonné zmeny a už sa nebude „okúňať“. Opozícii odkázal, nech „zalezie“ a rešpektuje výsledky volieb.

Podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha (Smer) reagoval rovnako veľmi emotívne. „Chcem vyjadriť ťažké znechutenie nad tým, čo ste tu vy posledné roky páchali. Vy, liberálne médiá, politická opozícia. Akú nenávisť ste voči Robertovi Ficovi šírili. Šibenice ste mu stavali. Tá zlosť, ten hnev a tá nenávisť. To je dnes výsledok vašej činnosti, progresívcov, celej opozície, liberálnych médií… Vinou vašej nenávisti dnes bojuje o život,“ vyhlásil Blaha. Podľa neho ide o útok na každého občana Slovenskej republiky.

Šokovaná prezidentka

Prezidentka Zuzana Čaputová ostro odsudzuje útok na Fica. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Útok označila Čaputová za brutálny a bezohľadný. „Som šokovaná. Robertovi Ficovi želám v tejto kritickej chvíli veľa síl, aby sa z útoku zotavil,“ uviedla.

Útok na premiéra je útokom na slovenskú štátnosť a suverenitu. Vyhlásil to líder KDH Milan Majerský na sociálnej sieti. Hnutie útok odsúdilo a poprialo predsedovi vlády skoré uzdravenie.

„Sme zhrození z útoku na premiéra Slovenskej republiky. Takéto konanie v civilizovanej spoločnosti nemôžeme tolerovať voči nikomu. Musíme sa všetci zjednotiť proti akýmkoľvek prejavom násilia,“ povedal Majerský.

Aktuálne podľa neho treba urobiť všetko pre upokojenie spoločnosti. „Agresivitu, násilie a útoky na politikov, ako i iných verejných činiteľov jasne odsudzujeme,“ dodal Majerský.

Podpredseda parlamentu a predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka je šokovaný a zhrozený streľbou na premiéra.

Matovič odsúdil násilie

„Akékoľvek násilie jednoznačne a ostro odsudzujeme. Veríme, že premiér Fico bude v poriadku a že tento hrozný čin bude čo najskôr objasnený,“ zdôraznil Šimečka.

Päsťami a strelami sa v politike nič nevyrieši. Uviedol to predseda hnutia Slovensko Igor Matovič. „Robert Fico je môj dlhoročný politický súper. To je politika. Ako človeku mu však prajem skoré uzdravenie a hlboko odsudzujem akékoľvek násilie. Prosím, buďme ľudia,“ uzavrel Matovič.

Útok na premiéra je útokom na štát, ako aj na vnútornú bezpečnosť Slovenska, povedal predseda SaS Branislav Gröhling, jeho strana útok ostro odsudzuje. Predsedovi vlády želá skoré uzdravenie.

Šéf SaS vyzval spoločnosť na upokojenie. „Eskalácia, ktorá prebieha v spoločnosti, môže viesť k tomu, čo zažívame aj teraz,“ dodal.

Predsedníčka parlamentného výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby Mária Kolíková (SaS) označila incident za útok aj na vnútornú bezpečnosť Slovenska. Zvažuje zvolanie mimoriadneho výboru, chce tak urobiť až po dohode s koaličnými poslancami.

Opozícia zrušila všetky mítingy a politické aktivity, kým sa premiér neuzdraví.

(tasr, sita, red)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac