Zažite na východe atmosféru Toskánska. V obci Malý Horeš potečie dva dni víno potokom

MALÝ HOREŠ – Tradičné podujatie „Vôňa agátu – Deň otvorených vínnych pivníc“ sa uskutoční 17. a 18. mája 2024 v malebnej dolnozemplínskej dedinke v okrese Trebišov. Je preslávená agátovým hájikom, v ktorom sa zachoval unikátny súbor vínnych pivníc vytesaných do tufu [hornina vulkanického pôvodu, pozn. red.], ktorý je najrozsiahlejší svojho druhu na Slovensku.

Malý Horeš víno Foto: archív Košice region turizmus

Nezabudnuteľný zážitok pripravili organizátori tým, ktorí sa rozhodnú navštíviť netradičné podujatie. Okrem bohatého programu, zábavy, ochutnávky lahodného vína a lokálnych špecialít sa hostia dozvedia niečo nové o vinohradníctve, ktoré má v tomto regióne dlhú tradíciu. 

Tí, ktorí milujú Taliansko, budú mať pocit, že sa nachádzajú na Apeninskom polostrove, keďže nie nadarmo má Malý Horeš prezývku „Toskánsko východu“. Dvojdňové podujatie oslavuje už 15. výročie vzniku a košická župa ho podporila cez dotačný program Terra Incognita sumou 5-tisíc eur. 

Akciu, ktorú odštartujú v piatok 17. mája vo Vínnom dvore, otvorí zážitková degustácia vína (12 druhov) od štyroch miestnych vinárov a chutného syra s tradičnými malohorešskými kapustovými a tvarohovými koláčmi.

Program pokračuje aj v sobotu 18. mája Dňom otvorených pivníc. Predstaví sa 20 vinárov so 40 rôznymi druhmi vín. Vstup na podujatie a celý sprievodný program je bezplatný. Výnimkou sú len platené riadené i neriadené ochutnávky vín.

Žilky hosťom rozihrajú a vyčaria úsmev na tvári účinkujúci na javisku miestneho amfiteátra. Chýbať nebude ani jarmok, program pre deti, lákavé občerstvenie, nápoje a miestne špeciality.

Medzibodrožie je mimoriadne krásny región s pohostinnými obyvateľmi a množstvom kultúrnych, prírodných a historických krás, napriek tomu sa radí medzi neprebádané lokality. Ako turistická lokalita má však tento kút Slovenska veľký potenciál.

„Región je bohatý nielen na prírodné scenérie, ale aj kultúrne poklady, ktorých čaro sa snažíme sprostredkovať a ešte viac ho otvoriť turistom. Mám radosť, že sme na tomto území podporili aj otvorenie požičovne kajakov, paddleboardov a kanoe na rieke Bodrog či vodný a cyklistický oddychový bod pri kaštieli v Borši,“ povedala Lenka Vargová Jurková, výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus.

Dodala, že v každej lokalite nájdeme niečo jedinečné. Agátový háj v Malom Horeši je skvostom východoslovenskej vinárskej oblasti, ktorý si určite tiež nájde nových obdivovateľov.

Návštevníci podujatia „Vôňa Agátu“ si budú môcť bezstarostne vychutnať každý okamih akcie plnými dúškami, keďže organizátori zabezpečili pravidelnú kyvadlovú dopravu. Autobusy budú premávať od železničnej stanice Veľký Horeš a ich cestovný harmonogram bude zosúladený s vlakovými spojmi z Košíc.

Cestovné lístky si návštevníci môžu kúpiť buď v predpredaji alebo priamo na mieste.

Zdroj foto: archív Košice region turizmus


K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok