Keď Facebook vymazal stopy po Jurajovi C., zrejme to bolo na podnet miestneho aktivistu

Facebook, conceptual image Ilustračná fotografia. Zdroj: Profimedia.sk

Otázka, kto vymazal históriu Juraja C. na sociálnych sieťach, sa vyriešila rýchlo. Bol to Facebook, respektíve Meta ako správca siete. Zakročili vraj z bezpečnostných dôvodov. Po oznámení Facebooku tu ostáva ešte jedna a oveľa zaujímavejšia otázka: kto dal na to podnet. Je pravdepodobné, že to bol jeden z domorodých aktivistov, ktorí sledujú slovenské online prostredie a spolupracujú s platformami Google a Facebook. Ako pokrokoví cenzori.

Na konaní Facebooku – akokoľvek štandardnom – je zarážajúca rýchlosť. Len čo bola známa identita útočníka, ktorý strieľal na predsedu vlády, jeho stopy na sociálnych sieťach boli nedostupné.

Zarážajúce sú aj následky. Pôvodne verejne dostupné dáta o profile a pozadí útočníka dnes nepozná ani verejnosť, ani vyšetrovací tím. Balík informácií o minulosti, politickom profile, komunikácii a kontaktoch Juraja C. drží Facebook. Dáta stiahol z obehu ešte predtým, ako by sa k nim mohli dostať vyšetrovatelia atentátu alebo médiá.

Ak by mal Facebook na Slovensku vlastnú redakciu s tímom vlastných editorov, jeho bleskové konanie by nebolo až také prekvapujúce. Prvé informácie o Jurajovi C. sa začali objavovať práve na Facebooku. Pozorný editor vyzbrojený ešte pozornejšími algoritmami by si ich mohol všimnúť, vyhodnotiť ich ako bezpečnostný incident – a zakročiť.

Problém je však v tom, že Facebook takto nefunguje. Aspoň nie na Slovensku. Úlohu dozoru nad slovenským online prostredím nevykonáva slovenská redakcia Facebooku (ktorá de facto neexistuje). Vykonáva ich skupina kontraktorov alebo spolupracovníkov z aktivistického prostredia. Táto skupina je pomerne široká a v pravom zmysle slova hybridná. Tvoria ju ľudia z progresívnych médií, z tretieho sektora, z prostredia bezpečnostných analytikov alebo protihybridných tímov.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami