V Teheráne sa stretli lídri takzvanej osi odporu

V Teheráne sa stretli lídri takzvanej osi odporu, ktorá pozostáva z milícií bojujúcich proti Izraelu. Diskutovali o vojne v Pásme Gazy, schôdzky sa zúčastnili zástupcovia hnut Hamas, Hizballáh, Ansár Alláh (húsíovia) a irackých šiitských milícií.

Na stretnutí v Teheráne sa zúčastnil predseda politického výboru hnutia Hamas Ismáíl Haníja, ktorý sídli v Katare, ako aj zástupca Hizballáhu Naím Kásim a hovorca húsíjských povstalcov Muhammad Abdalsalám.

Iránska tlačová agentúra Fars uviedla, že na schôdzke boli prítomní aj predstavitelia palestínskeho Islamského džihádu, Ľudového frontu za oslobodenie Palestíny a irackých radikálnych skupín.

Medzi iránskymi predstaviteľmi bol i veliteľ zboru Iránskych revolučných gárd generál Hosejn Salámí, ako aj veliteľ jednotiek Kuds – odnože gardy pre zahraničné operácie – generál Esmáíl Káání.

Miestna televízia IRIB uviedla, že v rámci diskusie jej účastníci údajne zdôraznili najmä nutnosť pokračovať v džiháde a bojoch až „do úplného víťazstva“ hnutia palestínskeho odporu v Pásme Gazy, a to za účasti všetkých skupín odporu a frontov v regióne.

(afp, tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac