Hlas ide do rizika. Pred čím stojí Matúš Šutaj Eštok

Hlas-SD predstavil svoje nominácie na ministrov Matúš Šutaj Eštok. Foto: Jakub Kotian/TASR

Predsedníctvo strany Hlas dnes podporilo ministra vnútra ako kandidáta na nového predsedu strany. Zdá sa, že nástupca Petra Pellegriniho je jasný.

To ostatné a ťažšie je otvorené.

Kombinácia ministra vnútra a predsedu strany patrí k tým najzložitejším, stačí sa pozrieť na stenu pri vchode do budovy ministerstva vnútra a na „životnosť“ ministrov na Pribinovej ulici. Predsedu strany tam nenájdete ani jediného, teda v čase, keď bol ministrom vnútra.

Má to svoju logiku. Byť ministrom vnútra znamená mať viac zodpovednosti ako moci, politik nesie výrazne väčšiu mieru zodpovednosti za (nielen svoje) personálne rozhodnutia ako ktorýkoľvek iný minister.

Prvú vec, ktorú by si mal Šutaj Eštok zvážiť, je preto jeho budúcnosť na rezorte vnútra. Ak sa rozhodne zostať, povýši tým význam jeho postavenia vo vláde, ale ešte viac vystaví seba aj stranu riziku.

Vidíme to už na diskusii po atentáte, keď sa objavili otázky nad menovaním Pavla Krejčího za šéfa ochranky. Poukazovanie na chyby ochranky sa síce preceňovalo, ak by ochranky nerobili chyby, nedošlo by k atentátom na podstatne vyššie postavených politikov, ako je slovenský premiér, ale aj tak. Minister vnútra si sťažuje situáciu, ak do dôležitých funkcií dosadzuje svojich straníkov, pretože potom nesie zodpovednosť aj za nich. Zbytočne sa tým vystavuje problémom, ktoré by inak nemal.

Ale to je len maličkosť. Podstatne vážnejšia je iná vec.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami