Kresťana v Pakistane zbili a vyrabovaný dom mu zapálili pre údajné znesvätenie koránu

Kresťana v Pakistane pre údajné znesvätenie koránu zbili a zapálili mu vyrabovaný dom. Muža s jeho otcom zachránila až polícia. Pri potýčkach so stovkami vzbúrencov sa následne zranili dve desiatky mužov zákona.

K incidentu došlo v jednej zo štvrtí v meste Sardogha v pakistanskej provincií Pandžáb. Útok na kresťanskú komunitu si vyslúžil odsúdenie zo strany provinčnej vlády. Výbor pre ľudské práva v Pakistane (HRCP) zase vyjadril vážne znepokojenie nad vývojom situácie v Sardoghe.

V auguste 2023 došlo k jednému z najhorších útokov na kresťanov v Pakistane. Rozzúrený dav vtedy podpálil kostoly a napadol desiatky ľudí v Džaranwale. Moslimskí obyvatelia tvrdili, že videli kresťana a jeho priateľa, ako vytrhávajú stránky z koránu a hádžu ich na zem. Pri udalostiach nikto nezomrel.

Obvinenia z rúhania sú v Pakistane pomerne bežné. Na základe príslušných zákonov hrozí každému, koho uznajú vinným z urážky islamu alebo islamských náboženských predstaviteľov, trest smrti.

(tasr, ap)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac