Ficova ochranka nemala šancu, premiérovi by pomohla vesta, ukázala rekonštrukcia streľby

Juraj-Cintula-policiou-zadrzany-po-strelbe-na-predsedu-vlady-Roberta-Fica-v-Handlovej-15.-maja-2024.-Reprofoto-Televizia-Markiza.-tvnoviny.sk_ Juraj Cintula, políciou zadržaný po streľbe na predsedu vlády Roberta Fica v Handlovej 15. mája 2024. Reprofoto: TV Markíza/tvnoviny.sk

Česká spoločnosť Hard Task uskutočnila expertný pokus, ktorého cieľom bolo zistiť, či by správny zásah ochranky mohol zabrániť atentátu na Roberta Fica. Všetky tri scenáre ukázali, že ochranka v podstate nemala šancu.

Minulý týždeň urobila spoločnosť Hard Task, ktorá sa zaoberá školením elitných policajtov a osobných ochrancov na strelnici Oleško expertný pokus, ktorého cieľom bolo potvrdiť alebo vyvrátiť názory expertov na to, že ochranka premiéra Fica mala urobiť viac pre to, aby ho ochránila pred atentátom.

Spoločnosť preto za pomoci 23 dobrovoľníkov simulovala štyri scenáre atentátu na premiéra Fica. V prvom figuranti opakovali chybu premiérovej ochranky, teda že sa všetci pozerali vľavo a zareagovali až po prvom výstrele. V druhom ochranka vedela, kto bude strelec, pričom pracovala tak, ako by mala. V treťom prípade opäť ochranka pracovala podľa odporúčaní expertov, ale nevedela, kto bude strelec. A napokon pracovali s verziou, že strelcom bol starší muž v dôchodkovom veku, ktorý mal len minimálne skúsenosti so streľbou.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami