June Film Fest v Trnave. Veľká filmová párty začne už o pár dní

BRATISLAVA – Pokiaľ máte od 5. do 9. júna 2024 voľno, príďte do Trnavy podporiť kultúrnu akciu, ktorá sa len rozbieha, ale môže pre mesto veľa znamenať. Premiéra June Film Festu má ambíciu zaujať divákov nielen filmami, ale aj akčným sprievodným programom. Ten tvoria diskusie známych osobností na zaujímavé témy, skvelá humoristická šou, vystúpenie populárnej kapely a prakticky nepretržitá, každodenná párty.

Trnava Organizátori June Film Festu v Trnave privítali medzi sebou herečku Danu Droppovú. Tá s nimi podujatie aj otvorí. Foto: A. Turan

Trnava tak zažije skoro päťdenný neviazaný žúr, do ktorého sa môže zapojiť aktívne každý. Aj ty!

Akýkoľvek filmový festival láka divákov najmä na filmy, a tak je pripravených 27 kinofilmov, 5 televíznych seriálov či 6 krátkych filmov z produkcie VŠMU.

„Musím povedať, že to bola silná výzva. Nielen filmy vybrať, ale ich aj dohodnúť pre úplne nový festival. Som veľmi rád, že v Trnave uvidia diváci skoro tridsať diel. Z toho 20 bude mať slovenskú premiéru. Taktiež sa teším z pilotných častí nových televíznych seriálov,“ uviedol Peter Nágel, programový riaditeľ June film Festu.

Zaujímavým bude určite už úplne úvodný, nemecko-belgický film Roxy. Dielo gruzínskeho režiséra Dita Tsintsadzeho, ktoré má síce copyright ešte z roku 2022, ale prakticky zostalo pre divákov neznámym.

„Dostalo sa len do klubovej distribúcie v Nemecku a my sme veľmi radi, že sa nám ho podarilo získať pre Trnavu. Ide o veľmi vtipnú a pôsobivú čiernu komédiu, ktorá bude mať určite čo povedať, najmä slovenskému divákovi, keďže reflektuje rozdiely a napätie medzi bývalým Východom a Západom,“ pokračuje Nágel.

O konkrétnom výbere projekcií netreba podrobnejšie hovoriť, je komplet zverejnený na oficiálnej webovej stránke festivalu: www.juff.sk.

Ak by ste ale hľadali miesta, kam do kina ísť, v Trnave sa isto nestratíte. Projekcie budú v Kine Hviezda, v Divadle Jána Palárika, v Malom Berlíne, na Trojičnom námestí aj v mestskom Amfiteátri.

Organizátori sú veľmi radi, že priestor v rámci zvláštneho bloku dostanú aj veľké talenty našej kinematografie, keď budú uvedené najlepšie študentské snímky VŠMU za posledné dva roky. A to v hranom, dokumentárnom aj animovanom filme.

V jednom z nich účinkuje aj mladá herečka a čerstvá držiteľka ceny Slnko v sieti Dana Droppová. Tá dostala zvláštnu úlohu – otvoriť spolu s organizátormi brány festivalu na úvodnom ceremoniáli.

„Je to pre mňa určite veľká česť a beriem to ako ocenenie, keďže Trnava je už dva roky mojím druhým domovom. V Divadle Jána Palárika mám už druhý rok angažmán, a tak mi toto malé, krásne a moderné mesto veľmi prirástlo k srdcu. Myslím si, že podobný festival sem určite patrí,“ povedala na tlačovej konferencii mladá, nádejná divadelná aj filmová herečka.

A na čo vás ako divákov pozvať, okrem skvelých filmov, ktoré ste určite ešte nikde nemohli vidieť? Jedným zo sprievodných programov je aj televízna Partička ako aj koncert vychytených IMT Smile.

Skvele navštevovanými budú tiež koncerty dídžejov z legendárneho bratislavského klubu Nu Spirit, ktorí zahrajú svoje DJ sety v rámci konceptu JUFF Campari Nights (v trnavskom klube Malý Berlín).

Ak vydržíte až do rána, každý nový deň môžete nakopnúť naplno, po svojom. Buď rozcvičkou pod vedením Borisa Prekopa Valihoru, alebo rannou diskotékou Morning disco by Otto.

A čo by to bol za festival, keby sa na ňom neobjavili aj slávni herci a mediálne populárne osobnosti?

V Trnave môžete stretnúť: Karla Rodena, Jana Svěráka, Annu Polívkovú, Dominiku Kavachovú, Mariána Čekovského, Jakuba Koháka, Dana Dangla, Michala Suchánka či Adelu Vinczeovú.

A určite ešte mnohých ďalších, ktorí zostávajú zatiaľ malým festivalovým prekvapením.

No na festivalovom veselí budú určite aj všetci z organizátorov, ktorí ústami riaditeľa festivalu Dana Dangla prisľúbili, že pokiaľ to vydržia, chceli by sa osobne zúčastniť na každej jednej akcii. Aspoň prvé dva-tri dni.