Zmeny cenníka MHD v Trenčíne vyvolali kritiku. Obyvatelia podpisujú petíciu

TRENČÍN – Na májovom mestskom zastupiteľstve poslanci schválili nový cenník mestskej hromadnej dopravy (MHD). Výrazné zmeny, ktoré začnú platiť od 1. júla 2024, však vyvolali reakciu v podobe petície, ktorú doteraz podpísali stovky Trenčanov.

Trenčania reagujú na schválené zmeny v cenníku MHD petíciou. Podpísali ju už stovky ľudí Ilustračná foto. Zdroj: Mesto Trenčín

Ľudí azda najviac pobúrila zmena týkajúca sa zrušenia jednorazového lístka. Doteraz ste si totiž mohli pri kúpe lístka u vodiča vybrať medzi jednorazovým za 80 centov a jednohodinovým prestupným lístkom za jedno euro. 

Po novom však už jednorazové lístky nebudú k dispozícii. Najlacnejší lístok zakúpený u vodiča bude stáť dve eurá a umožní vám využívať autobusy MHD 60 minút aj s prestupmi.

„Prečo by som si mala na cestu, ktorá trvá desať minút, napríklad z autobusovej stanice do nemocnice, kupovať 60-minútový prestupný lístok? Trenčianskou MHD cestujú aj ľudia z priľahlých obcí, napríklad do nemocnice, a ak nevlastnia dopravnú kartu, zaplatia za niekoľkominútovú cestu dve eurá. Pripadá mi to ako zdieranie,” myslí si pani Klaudia Moravčíková, ktorá vystúpila v občianskej diskusii na spomínanom mestskom zastupiteľstve.

Reakciou na zmeny v novom cenníku MHD je petícia, prostredníctvom ktorej Trenčania žiadajú vrátenie neprestupového jednorazového lístka. „Toto nie je motivovanie na prestup z auta do MHD, toto nie je eko. Poslanci musia hlasovať v prospech občana a v jeho záujme,” napísal autor petície Miloš Beladič.

Petíciu doteraz podpísalo viac ako štyristo ľudí, avšak na to, aby sa ňou poslanci museli zaoberať, je potrebných tisíc podpisov. Kompletné znenie petície nájdete tu.

Vedúca útvaru mobility Mestského úradu v Trenčíne, Hana Múdra, pri predložení nového cenníka argumentovala tým, že plošné zmeny cien v mestskej hromadnej doprave nevykonali už trinásť rokov, s výnimkou mierneho zvýšenia ceny jednorazového základného cestovného lístka.

Upozornila tiež na inovácie, ktoré výrazne zlepšili kvalitu verejnej dopravy v meste, ako napríklad nový vozový park a odstránenie bariér na zastávkach. Aktuálne sa zaoberajú aj novou koncepciou MHD, ktorá predpokladá ďalšie zlepšenie ponuky, vrátane lepšej obsluhy novovybudovaných území a skrátenia intervalov spojov na sídliskách.


SNS pre zníženie dane v gastro sektore a zachovanie dane z pridanej hodnoty na úrovni 23 percent umožnila zníženie rodičovského dôchodku a daňového bonusu na deti.
Prejsť na článok
Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok