Košickí dobrovoľníci šírili dobro počas najväčšieho podujatia pre firmy

Naše mesto Košice 2024 Dobrovoľníci pomáhali pri úprave okolia školy. Foto: redakcia

KOŠICE – Najväčšie podujatie firemného dobrovoľníctva v Európe – Naše Mesto – sa v piatok 7. júna konalo vo viacerých mestách na Slovensku, vrátane Košíc. V rámci podujatia sa zamestnanci rôznych firiem spojili, aby podporili komunitu a venovali svoj čas aktivitám, ktoré skrášlia mesto.

Jedným z organizátorov tohto podujatia je Nadácia Pontis, ktorá na Slovensku pôsobí už 25 rokov. Jej poslaním je vytvárať silné a pozitívne zmeny v rôznych oblastiach spoločnosti. Vďaka nej a práci dobrovoľníkov sa podarilo vytvoriť silnú sieť podnikov a organizácií, ktoré sa začleňujú do dobrovoľníckych aktivít a rok čo rok prispievajú k pozitívnym zmenám v spoločnosti.

Ľudia si pomáhali už v dávnej minulosti

Dobrovoľníctvo je súčasťou ľudskej spoločnosti už tisíce rokov. Jeho korene siahajú až do staroveku, keď sa dobrovoľníci často angažovali vo vojenských oddieloch, pri obrane mestských hradieb či pri pomoci počas prírodných katastrof.

V modernej dobe dobrovoľníctvo nadobudlo ešte väčší význam, najmä v spojení s rastúcim mestským životom a rozvojom sociálnych potrieb. Industrializácia a urbanizácia v 19. a 20. storočí viedli k vzniku organizovaných dobrovoľníckych hnutí, ktoré sa aktívne zapájali do riešenia sociálnych problémov, vzdelávania a podpory zdravia.

Dobrovoľníctvo na Slovensku

V súčasnosti je dobrovoľníctvo na Slovensku dôležitou súčasťou spoločenského života. Ľudia sa dobrovoľne zúčastňujú rôznych aktivít, ako sú pomoc ľuďom v núdzi, environmentálne projekty, vzdelávacie programy alebo kultúrne podujatia, čím prispievajú k lepšiemu fungovaniu spoločnosti a posilňovaniu vzťahov v komunite.

Na Slovensku pôsobia organizácie ako napríklad Krajší deň, Červený kríž alebo Nadácia Pontis, ktoré aktívne spájajú dobrovoľníkov a zapájajú ich do rôznych iniciatív. Nadácia Pontis organizuje vzdelávacie programy a podporuje dobrovoľníctvo v rámci firemných aktivít, ako je aj projekt Naše Mesto.

Pomoc podporuje tímoveho ducha vo firmách

Dobrovoľníctvo má pre firmy viacero pozitívnych dopadov. Jedným z najdôležitejších je posilnenie spolupatričnosti a tímového ducha medzi zamestnancami.

Spoločné dobrovoľnícke aktivity umožňujú zamestnancom lepšie sa spoznávať mimo pracovného prostredia, čo vedie k vzájomnému porozumeniu a väčšej vzájomnej dôvere pri pracovnom nasadení. Dobrovoľníctvo tiež pomáha firmám posilňovať ich spoločenskú zodpovednosť, aktívne prispievať k riešeniu spoločenských problémov a podporovať rozvoj komunity, v ktorej pôsobia.

Z kancelárie na skok do školy

Viacerí dobrovoľníci z Košíc venovali svoj čas a úsilie na zveľaďovanie mesta. Zamestnanci dvoch firiem sídliacich v Košiciach si vzali pracovné tričká a od ranných hodín sa pustili do práce v Základnej škole Kežmarská 28. Ich cieľom bolo jediné – premeniť školské prostredie na lepšie a krajšie miesto, kde sa budú všetci cítiť o čosi príjemnejšie.

V Košickom kraji pomáhali dobrovoľníci aj pri úpravách hradu Kysak, Detskej železnice v Košiciach či v rôznych školských zariadeniach.

Tím dobrovoľníkov pracoval na úprave priestorov základnej školy. Foto: redakcia

Prekážkou nebolo ani zlé počasie

Za mnohých nadšených dobrovoľníkov sa jeden z nich podelil o svoje dojmy z účasti na tomto projekte: „Som veľmi rád, že som mohol byť súčasťou tohto nádherného projektu. Venovať jeden deň mimo kancelárie tomu, aby sme mohli skrášliť základnú školu. Bolo to pre mňa naozaj príjemnou skúsenosťou.“

Dobrovoľníkov neodradilo ani nepriaznivé počasie. ,,Venovali sme sa presunu a likvidácií nepotrebných vecí, kolegovia montovali stoly a neskôr sme ešte upravili záhon na školskom dvore, natiahli sme fólie a vymenili kamene. Počas nepriaznivého počasia sme upravovali interiér, kde sa odlepovali plagáty zo stien,“ objasnil dobrovoľník.

Dobrovoľníkov neodradilo ani nepriaznivé počasie a s radosťou sa pustili do čistenia stien. Foto: redakcia

,,Pre mnohých z nás to bol viac než len jeden deň mimo kancelárie. Bola to nielen príjemná aktivita na budovanie vzťahov v našom kolektíve, ale aj skvelý spôsob, ako sme mohli prispieť k lepšiemu prostrediu na vzdelávanie detí v tejto škole,“ doplnil na záver dobrovoľník.


Ďalšie články
Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Prípad prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý si podľa obžaloby pýtal úplatok v kauze Carlton, po šiestich rokoch stále nemá vytýčený ani termín pojednávania. Medzitým však čelil disciplinárnemu stíhaniu, v ktorom sa rozhodlo, že zostane prokurátorom, pretože na jeho úplatkársky prípad sa hľadí pod optikou prezumpcie neviny. Tento prípad sa...