V kysuckom skanzene Vychylovka prezentujú jedlá a folklór z Oravy

muzeum kysuckej dediny1 Folklór je naše dedičstvo. Ilustračné foto: Múzeum kysuckej dediny.

NOVÁ BYSTRICA – V Múzeu kysuckej dediny v Novej Bystrici – Vychylovke (okres Čadca) predstavujú počas nedele folklórne tradície a jedlá z Oravy. Deje sa tak na podujatí Pozdrav od susedov.

Podujatie prezentuje návraty ku klenotom ľudu v lone prírody. „Prostredníctvom jedinečného neopakovateľného ľudového umenia zo susedného regiónu návštevníkom predstavujeme tradičné ľudové zvyky, piesne a tance z Oravskej Lesnej v podaní detských ľudových súborov Veľká Magurka a Malá Magurka,“ priblížila vedúca správy múzea Miroslava Jančulová.

Súčasťou programu je aj Kuchyňa starých materí zameraná na prezentáciu receptov z Oravy. „Najobľúbenejšia bola oddávna kapusta, ktorej pestovanie bolo rozšírené na celej Orave. Kapusta sa stala nielen sviatočným, ale aj tradičným oravským obradovým svadobným jedlom. Návštevníkom ponúkame možnosť ochutnať polievku šajtľavu či jedlo s názvom kacafrc,“ dodala Jančulová s tým, že kultúrny program si návštevníci môžu spestriť aj jazdou na historickej lesnej úvraťovej železnici.

(tasr)


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...