Scholz: Rusko nevyhrá svoju vojnu na Ukrajine

Nemecký kancelár Olaf Scholz uviedol, že Rusko nevyhrá vojnu na Ukrajine. Spojencov tiež vyzval na pomoc Ukrajine pri posilnení protivzdušnej obrany.

„Nebude žiadne vojenské víťazstvo a žiadny nadiktovaný mier,“ vyhlásil Scholz na medzinárodnej konferencii o obnove Ukrajiny v Berlíne. Vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby „ukončil svoju brutálnu kampaň a stiahol svoje vojská“.                

Scholz tiež apeloval na súkromné spoločnosti, aby vložili svoje peniaze do obnovy vojnou zničenej Ukrajiny. S odvolaním sa na odhady Svetovej banky, podľa ktorých by Ukrajina mohla v priebehu desaťročia potrebovať 500 miliárd dolárov, uviedol, že spoločnostiam treba ponúknuť obchodné dôvody na investovanie, a hovoril o potenciáli Ukrajiny v odvetviach vrátane obnoviteľných zdrojov energie, IT a farmaceutického priemyslu.

Na konferenciu pricestoval aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V pondelok na Telegrame napísal, že prioritou výročnej dvojdňovej konferencie budú predovšetkým opatrenia týkajúce sa energetického sektora Ukrajiny, ktorý je terčom vzdušných útokov Ruska.

(tasr)