Ruské bojové plavidlá mieria na Kubu. Má ísť o reakciu na americkú podporu Ukrajine

Tri ruské bojové lode a jedna ponorka dorazia v stredu na Kubu, kde zotrvajú do pondelka 17. júna, informoval v utorok veliteľ ruských námorných síl Alexandr Moisejev. TASR informuje podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na ruské médiá.

Russia Holds Navy Day Parade In St. Petersburg Ruské vojnové lode, ilustračný obrázok. Foto: Profimedia.sk

Kubánske ministerstvo zahraničných vecí minulý štvrtok spresnilo, že ide o fregatu Gorškov, ponorku na jadrový pohon Kazaň, ropný tanker Pašin a záchranný remorkér Nikolaj Čiker. Ubezpečilo, že na plavidlách nebudú jadrové zbrane a ich prítomnosť nepredstavuje nebezpečenstvo pre región.

Kubánska vláda tiež uviedla, že táto návšteva spĺňa všetky medzinárodné normy a je súčasťou historických priateľských vzťahov medzi Kubou a Ruskom.

Americkí predstavitelia minulý týždeň uviedli, že Washington spozoroval ruské vojenské lode a lietadlá, ktoré mali smerovať do Karibiku na vojenské cvičenie. Manévre označili za súčasť širšej ruskej reakcie na americkú vojenskú podporu Ukrajine.

Spojené štáty v reakcii na tieto manévre vyslali svoje vlastné lode, aby sledovali ruské vojenské plavidlá smerujúce do havanského prístavu, uviedli americkí predstavitelia oboznámení s touto záležitosťou pre americkú televíziu CBS News .

Podľa nich Spojené štáty do akcie zapojili tri torpédoborce, dve plavidlá ťahajúce sonarové vybavenie a a tiež jeden čln pobrežnej stráže.

(tod/tasr)