Eurovoľby 2024. Je rozhodnuté

Voľby do Európskeho parlamentu sú za nami. Mnohí si vydýchli, že volebný maratón je na konci a konečne nastane pokoj. Nikto si nepraje nič iné.

Vo¾by do Európskeho parlamentu v Nemecku Foto: TASR/AP

Avšak liberálnymi médiami proklamované víťazstvo takzvaných demokratických síl – kde sa oni sami dávajú do pozície, že rozhodujú, kto je a kto nie je demokrat, – je v týchto voľbách diskutabilné. Kampaň Progresívneho Slovenska, postavená na potenciálnej hrozbe vystúpenia Slovenska z EÚ, zanecháva trpko-kyslú pachuť.

Táto téma nikdy nebola komunikovaná ani podporovaná zo strany Smer – SD. Európska únia predstavuje životný priestor pre našu krajinu a Slovensko je pevne ukotvené v nej rovnako, ako v Severoatlantickej aliancii. Progresívne médiá sa však permanentne snažili ovplyvňovať verejnú mienku, akoby sa bez nich a bez PS v europarlamente nad Slovenskom zatiahla čierna obloha, posledný zhasol a nebolo už nič.

Teraz, keď konečne dosiahli tesne lepší výsledok, ich sebavedomie porastie…až do Bruselu, kde konečne vraj budú presadzovať záujmy Slovenska. Nedá mi neopýtať sa, kde boli doteraz? Aké zlepšenia ponúkli počas svojho pôsobenia v slovenskom parlamente a aké návrhy zákonov pre lepší život Sloveniek a Slovákov priniesli?

Začalo sa to Igorom Matovičom a pokračovalo to jeho spolupútnikmi, ktorí boli na jeho kandidátke a potom zutekali a pozakladali si nové strany. A všetci – vrátane vtedajšieho prezidenta, následne prezidentky a progresívnych médií – to legitimizovali. Odpoveď poznáme: iba zmätok, úpadok politickej kultúry a polarizácia spoločnosti, ktoré vyústili až do atentátu na slovenského premiéra.

Eurovoľby priniesli aj iné zaujímavé a miestami aj vtipné momenty. Tak, ako sa počas predchádzajúceho vládnutia v spoločnej koalícii SaS a Demokrati (odídenci z OĽaNO) nevedeli takmer na ničom zhodnúť, čo viedlo až k rozpadu minulej vlády, aj po neúspešných eurovoľbách je ich vnímanie reality odlišné.

Po „úspešnom“ získaní presne nula kresiel v Európskom parlamente, volebný líder eurokandidátky za SaS Richard Sulík označil výsledok za neúspech, naopak, Jaroslav Naď z Demokratov tento prepadák vníma pozitívne, „lebo v minulosti by to na mandát stačilo“. Vskutku zaujímavá optika. Tomu sa povie čítanie s porozumením. Pravda je, že s progresívno-pravicovým politickým spektrom to ide dole z kopca a radosť PS po eurovoľbách môže vystriedať nemilé precitnutie, že jeho prirodzení partneri na Slovensku sú paralyzovaní, dezorientovaní, lapajúci po dychu a keď to takto pôjde ďalej, skutočne nebude už nič. Žiadna koalícia, žiadna budúca pravicová vláda.

Dovoľte mi vrátiť sa naspäť k voľbám do EP. Ich výsledky potvrdili viaceré kľúčové paradigmy, ktoré sú charakteristické pre súčasnú politiku naprieč takmer celou Európou. Eurovoľby ukázali podporu jej obyvateľov pre mierové riešenia, zachovanie práva veta v EÚ, odmietanie migrácie či averziu voči zle nastavenej Zelenej dohode, ktorá Európsku úniu oberá o konkurencieschopnosť. Ovzdušie je totiž globálne a nielen európske. Európania nepodporujú myšlienku jej federalizácie a žiadajú posilnenie národných identít a politiku presadzujúcu národnoštátne záujmy jednotlivých krajín EÚ.

Výsledok eurovolieb je pre stranu Smer – SD veľkým úspechom. Získala o 2 mandáty viac ako v posledných voľbách do europarlamentu v roku 2019. Rozloženie politickým síl v novom EP nám zatiaľ ukazuje, že víťazstvo PS je len relatívnym víťazstvom, vnímaným zo slovenskej perspektívy – presnejšie z perspektívy „bratislavskej kaviarne“. Karty sa rozdajú inde a čas ukáže, ako budú rozdané. Tomu sa povie čítanie s porozumením.

Hydepark slúži na otvorenú a necenzurovanú diskusiu pre autorov, ktorí zastávajú pozície v politike, akademickom svete, v cirkvi či v orgánoch štátu alebo súkromných firmách. Publikované názory sa nemusia stotožňovať s názorovou líniou Štandardu.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac