Za spojenie s Le Penovou politická poprava. Francúzski Republikáni vyhodili svojho šéfa

Eric Ciotti lors de son d� placement pour constater les ravages du trafic de drogues, � Oullins le 27/03/2024. Photo San Eric Ciotti. Foto: Profimedia.sk

Francúzska pravicová strana Republikánov (LR) v stredu vylúčila svojho predsedu Erica Ciottiho zo svojich radov. Ciotti chcel v predčasných parlamentných voľbách uzavrieť pakt s vlastencami, za čo ho spolustraníci aj európski ľudovci ostro kritizovali.

Republikáni na sociálnej sieti X informovali, že politický výbor strany Ciottiho jednomyseľne vylúčil. Ten sa voči tomuto rozhodnutiu sám ohradil a napísal, že nemá žiadne právne dôsledky, a teda naďalej ostáva predsedom strany.

Spojenectvo medzi „lepenovským“ pronárodným Národným združením (RN) a Republikánmi (RL) v utorok večer potvrdil vodca RN Jordan Bardella s tým, že s Ciottim o spolupráci rokovali a diskusie budú pokračovať.

Barddela dodal, že RN vo voľbách podporí „niekoľko desiatok“ poslancov za LR, ktorí pôsobili v končiacom parlamente, či kandidátov tejto strany.

Predčasné voľby budú už onedlho

„Republikáni predstavia francúzskej verejnosti kandidátov prehľadne a nezávisle,“ povedala v stredu Annie Genevardová, poslankyňa za LR, ktorá sa podľa AFP ujme spoločného vedenia strany.

Proti Ciottiho rozhodnutiu sa postavilo viacero členov LR, ktorí spoluprácu s lepenovcami odsúdili a povedali, že s projektom spojenectva nemajú nič spoločné.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron oznámil rozpustenie parlamentu a predčasné parlamentné voľby na 30. júna a 7. júla krátko po zverejnení predbežných výsledkov eurovolieb v nedeľu večer. Víťazom vo Francúzsku sa totiž stalo pravicové RN Marine Le Penovej, ktoré výrazne porazilo Macronovu centristickú koalíciu.

Konzekvencie na európskej úrovni

Ministerka práce a bývalá poslankyňa za LR Catherine Vautrinová v reakcii na perspektívu paktu medzi RN a LR uviedla, že Ciotti „zabíja to, čo zostalo“ zo strany Republikáni. Vyslovila súčasne podozrenie, že Ciotti sa rozhodol pre spoluprácu s krajnou pravicou, aby si udržal svoj volebný obvod.

Generálny tajomník Európskej ľudovej strany (EPP) Thanasis Bakolas v rozhovore pre Politico zdôraznil, že aliancia s Národným združením je „očividne nezlučiteľná“ s EPP. Zároveň vyjadril pochybnosti, či Ciotti má za sebou podporu celej strany pri tvorbe takýchto rozhodnutí.

(tod/tasr)


Ďalšie články