Nemecko: Štrajky zamestnancov ochromili prístavy na severe krajiny

Zamestnanci viacerých severonemeckých prístavov vstúpili v pondelok do štrajku za vyššie platy a lepšie pracovné podmienky.

Len v samotnom Hamburgu ochromila protestná akcia do značnej miery už od piatej hodiny rána celý prístav či odbavovanie kontajnerových lodí, informovalo odborové hnutie Verdi. To isté sa týkalo prístavov v mestách Brake a Emden v spolkovej krajine Dolné Sasko, prístavov v Brémach a Bremerhavene.

Hovorca hnutia Verdi uviedol, že vo veľkých termináloch určených pre kontajnerové lode sa tieto plavidlá nebudú odbavovať.

Podľa vyjadrenia odborov by mal štrajk trvať 24 až 48 hodín v závislosti od konkrétneho prístavu. Súbežne s protestnou akciou prebieha v pondelok v poradí už tretie kolo rokovaní zamestnancov týchto prístavov o zvýšení miezd.

Verdi okrem iného požaduje zvýšenie hodinovej mzdy o tri eurá so spätnou platnosťou od 1. júna a zodpovedajúce zvýšenie príplatkov za zmeny počas víkendov a sviatkov a za prácu v noci.

Zamestnávatelia doteraz ponúkali odborárom zvýšenie miezd od júna o 2,5 percenta (minimálne o 60 centov za hodinu) a vyššie príplatky od 24 centov až po 2,5 eura.

(tasr, dpa)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok