Vládni politici let na futbal označili za reprezentáciu krajiny. Opozícia vidí papalášizmus

Let koaličných politikov na európsky šampionát do Nemecka vyvolal kontroverzie. Viacerí ministri a podpredsedovia parlamentu cestovali na futbalový zápas Slovensko – Belgicko vládnym špeciálom. Kým predstavitelia vlády hovoria o reprezentácii krajiny a poukazujú aj na prípady z minulosti, kedy politici prišli podporiť slovenských športovcov na vrcholné podujatia, opozícia to vidí naopak. Cestu komentuje ako prejav papalášizmu.

Vládny špeciál Slovenskej republiky. Foto: FB Vládny špeciál Slovenskej republiky. Foto: FB

Ministerstvo vnútra reagovalo, že návšteva zápasu sa uskutočnila na základe oficiálneho pozvania Slovenského futbalového zväzu i Únie európskych futbalových zväzov (UEFA) pre zástupcov vlády a parlamentu. Rezort vyhlásil, že nešlo o voľnočasovú aktivitu ústavných činiteľov.

Vládnym špeciálom podľa ministerstva vnútra cestovali do Nemecka zástupcovia policajných zložiek, ktorí sa spolu s nemeckými bezpečnostnými orgánmi spolupodieľajú na bezpečnostných opatreniach v rámci futbalového šampionátu.

„Na palube spolu s nimi leteli dvaja podpredsedovia Národnej rady SR, traja ministri, dvaja štátni tajomníci a asi 20 zástupcov z viacerých ministerstiev,“ priblížil rezort.

Súčasťou cesty boli aj stretnutia so zástupcami belgickej vlády i primátorom Frankfurtu nad Mohanom. Rozhodnutie letieť hromadne do Frankfurtu vládnym špeciálom sa podľa rezortu udialo po dôkladnom bezpečnostnom a ekonomickom posúdení. Náklady na let proporčne rozdelia medzi päť rezortov.

„Tento druh dopravy je v našich podmienkach úplne bežný. Aj v minulosti pravidelne štátni predstavitelia za každej vlády opakovane využívali služby Leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR na účasť na reprezentačných udalostiach, ako sú olympijské hry, majstrovstvá sveta a podobne, s čím ráta aj štátny rozpočet,“ ozrejmil rezort.

Opozícia hovorí o súkromnom lete. KDH pre let vyzvalo vládnych politikov Andreja Danka (SNS), Matúša Šutaja Eštoka, Erika Tomáša a Petra Žigu (všetci traja Hlas), aby nevyužívali vládny špeciál ako súkromnú letku.

„Použiť vládny špeciál na odvoz do Nemecka na futbalový zápas Slovenska považuje KDH za papalášizmus najhrubšieho zrna a žiada vládnych predstaviteľov, aby si priznali chybu a všetky náklady v súvislosti s letom do Nemecka uhradili,“ uviedla hovorkyňa KDH Lenka Kovár.

Poslanec Progresívneho Slovenska (PS) Dávid Dej žiada vysvetlenie, prečo ministri a podpredsedovia parlamentu leteli do Nemecka na futbal bez informovania o pracovnom programe. Verejné zdroje musia byť podľa neho využívané s maximálnou zodpovednosťou a za účelom, na ktorý boli určené, a nie na súkromnú zábavu politikov.

Poslankyňa Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) poukázala, že mnohí Slováci cestovali na zápas do Nemecka za vlastné peniaze. Je preto podľa nej neprijateľné, že vláda zneužíva letku „na svoje papalášske zábavy“. „Zjavne im nestačí, že si zvýšili plat na 10 000 eur, ešte musia okrádať ľudí na svoje výlety. Peniaze by mali okamžite vrátiť ľuďom a let zaplatiť z vlastných peňazí,“ poznamenala.

(red., tasr)


Článok skúma kult mladosti a infantilizáciu v spoločnosti, kde dospelí odmietajú záväzky a žijú ako mentálni tínedžeri.
Prejsť na článok
Bratislavčania, ktorých evakuovali v dôsledku povodní, sa vrátili domov a zachraňujú, čo im v záhradách a v domoch zostalo. Vodohospodári aj starosta hodnotia situáciu. Podľa niektorých mohlo byť všetko inak.
Prejsť na článok
Vykázanie Lucie Plavákovej môže byť protiústavné a takisto v rozpore s rozhodnutiami Európskeho súdu pre ľudské práva.
Prejsť na článok
Sudca Krajského súdu a člen Súdnej rady Peter Šamko poukázal na problém s politickým presunutím sídla súdu na Orave, ktorý mal vyústiť do plytvania peňazí štátu a času sudcov aj občanov. Presný opak však tvrdí…
Prejsť na článok
Slovník šéfa SNS Andreja Danka pri rodičovských dôchodkoch sa za posledný viac ako týždeň zmenil. Čoraz hlasnejšie sa ho vo verejných vyjadreniach zastáva. Realita je však taká, že vláda ho fakticky ruší, aby ušetrila necelých…
Prejsť na článok
V roku 2019 obžalovali Trumpa za zneužitie právomocí, zatiaľ čo Bidenova administratíva čelí podozreniam z využitia Zelenského v kampani Harrisovej.
Prejsť na článok