Streľba na premiéra musí mať kvalitnú legislatívnu reakciu. Lex atentát ňou nie je

Vládna koalícia chce v zrýchlenom režime prerokovať návrh zákona, ktorý výrazne zasiahne do základných práv ľudí. Návrh obsahuje riešenia, ktoré neprinesú viac bezpečnosti – ale naopak, vytvoria len nové problémy. Deje sa tak bez verejnej diskusie a v skrátenom legislatívnom konaní. Vnímame to ako premárnenú šancu prijať kvalitnú a dôstojnú reakciu na bezprecedentný útok na predsedu vlády Slovenskej republiky.

Prokurátor navrhuje väzbu pre obvineného zo stre¾by na premiéra,rozhodne ŠTS Na snímke príslušníci Pohotovostného policajného útvaru zaisťujú okolie pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v Pezinku v sobotu 18. mája 2024 počas procesu s Jurajom C. Foto: Martin Baumann/TASR

Kresťanskodemokratické hnutie podporuje myšlienku zvýšenej ochrany pokojných zhromaždení. Boli to práve pokojné zhromaždenia ako sviečková manifestácia, veľké náboženské púte či nežná revolúcia, ktoré viedli k obnove slobody na Slovensku. Zároveň súhlasíme s tým, že agresívne skandovanie nenávistných hesiel pod oknami politikov, ale aj lekárov či iných osôb, nemá nič spoločné s normálnym výkonom tohto práva. V KDH sme sa preto proti takýmto postupom vždy ohradzovali. Rovnako je dôležité, aby výkon práva na zhromaždenie nemohol zasahovať do bezpečného chodu ústavných orgánov.

Koalíciou navrhované riešenie je však šité veľmi horúcou ihlou, a preto nekvalitné. Návrh obsahuje vážne riziká, ktoré môžu neprimerane ohroziť právo aj na pokojné zhromaždenia. Ide napríklad o neakceptovateľné pokuty pre obce a starostov, ktorí budú pod tlakom týchto likvidačných pokút z opatrnosti nútení zakazovať aj legitímne zhromaždenia.

Nebezpečné prvky policajného štátu vidíme aj v absolútne ničím neodôvodnenom zámere umožniť sledovať telekomunikačné údaje ľudí aj pri vyšetrovaní bežných priestupkov. V tejto časti to vnímame ako pokus zneužiť atentát na demontáž práva na súkromie. Návrh zákona ďalej úplne nelogicky mení aj Trestný zákon, v ktorom sa navrhujú tresty väzením za nezaplatenie obyčajnej pokuty. V tejto časti ide o nedemokratický a zjavne neprimeraný návrh, keď za bagateľnú dlžobu voči štátu má ísť občan do väzenia! Ide o právny nonsens, ktorým vláda úplne popiera všetky jej deklarácie o modernej trestnej politike.

Návrh zákona v predloženej podobe podľa názoru KDH nemôže byť schválený. Preto vyzývame strany vládnej koalície, aby bol aj v rámci odhlasovaného zrýchleného konania predsa len  vytvorený väčší časový priestor na riadnu odbornú diskusiu o najdôležitejších bodoch. Z návrhu zákona však bezpodmienečne musia byť vypustené všetky tie body, ktoré sú zjavne neprimerané až nedemokratické (väzenie za dlžobu voči štátu, zásah do súkromia pri priestupkoch).

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac