Nemusela to byť pandémia, ale bioterorizmus, hovorí Kotlár. Reaguje Dolinková aj Pellegrini

Snímka obrazovky 2024-06-20 o 18.51.54 Peter Kotlár na štvrtkovej tlačovej besede. Reprofoto: Facebook

Analytici združení okolo Ivana Bošňáka vyzývajú poslanca Petra Kotlára na diskusiu o tom, či u nás bola, alebo nebola pandémia covidu. Zuzana Dolinková považuje spochybňovanie pandémie za neúctu ku pozostalým. Kotlár tvrdí, že jeho stredajšie výroky k pandémii boli dezinterpretované.

Splnomocnenec vlády na prešetrenie manažovania pandémie a poslanec Peter Kotlár (za SNS) na stredajšom mimoriadnom zdravotníckom výbore povedal, že z hľadiska výskytu nakazených a iných merateľných parametrov nebola na Slovensku predchádzajúce roky pandémia COVID-19.

Tieto výroky kritizovala opozícia zo strán KDH, PS a SaS. Kresťanskodemokratické hnutie vyzvalo vládu, aby Kotlára z funkcie splnomocnenca vlády odvolala.

Dáta bez pátosu poukazujú na úmrtia aj hospitalizácie

Jemnejšie k vyhláseniu pristupujú analytici z platformy Dáta bez pátosu, ktorá sa do popredia dostala práve počas pandémie. V danom období jej členovia robili predikcie vývoja nakazených v jednotlivých okresoch či grafy obsadenosti lôžok v nemocniciach.

Odborníci zdôrazňujú, že v rokoch 2020 až 2022 sme na Slovensku mali 25-tisíc nadúmrtí v porovnaní s priemerom rokov 2015 až 2019.

Za druhý merateľný faktor označili hospitalizácie – pacientov na JIS alebo umelej pľúcnej ventilácii, ktorých v danom období tiež pribudlo.

So splnomocnencom sa chcú stretnúť

Splnomocnenca však nechcú ostrakizovať, ale chcú s ním o dátach hovoriť. „S pánom doktorom Kotlárom sa veľmi radi stretneme na debate k tým merateľným parametrom, k ich hodnotám v období 4Q2020-1Q2022 a možno prídeme aj k záverom. Zaujímavé by bolo a aj bude sledovať jeho spôsob uvažovania. My vysvetlíme náš a ponúkneme dôkaz sporom,“ avizujú analytici.

„My sme určite horší doktori ako analytici, ale pán doktor Kotlár je veľmi pravdepodobne horší analytik ako doktor, lekár. Dopĺňame sa. My neliečime, a on by možno mal viac počúvať na dáta,“ dodávajú.

Hoci analytici pripúšťajú, že takmer všetky rozhodnutia expremiéra Igora Matoviča a exministra zdravotníctva Mareka Krajčího boli nešťastné, výroky ako „Na Slovensku pandémia nebola“ nás podľa nich ťahajú mimo vyspelý svet.

„A tiež to u nás podľa dostupných dát a trendov nevyzerá na zmenu: ani o 3 roky, ani o 7 rokov a zmena smerovania krajiny by bola skôr prekvapením. To je realita a bolo by užitočné začať s debatami, lebo sa môžeme veľa dozvedieť,“ uzatvárajú.

Kotlár sa chce k akýmkoľvek dátam vyjadriť až v septembri. Oslovili sme ho preto, či pozve analytikov na stretnutie a ak áno, či sa tak stane ešte pred oficiálnym zverejnením výsledkov jeho vyšetrovania. Článok budeme aktualizovať o vyjadrenie.

Dolinková: spochybňovanie pandémie je neprípustné

Vo štvrtok poobede zareagovala na Kotlárove slová aj ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas). Uviedla, že jej je veľmi ľúto 20-tisíc nevynútených obetí na Slovensku a trvá na tom, aby orgány činné v trestnom konaní prešetrili zodpovednosť osôb, ktoré boj proti covidu riadili.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami