Krajskí poslanci vyhoveli prokurátorke. Po jej proteste upravili rokovací poriadok

Krajské zastupiteľstvo 26. 6. 2024 Krajské zastupiteľstvo napokon akceptovalo pripomienky v proteste krajskej prokurátorky. Foto: redakcia

KOŠICE – Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja (KSK) preberalo na pondelkovom (24. júna) riadnom zasadnutí viacero zaujímavých bodov, jeden však vyčnieval. Išlo o protest prokurátora týkajúci sa zmeny rokovacieho poriadku.

Presnejšie, krajský poslanec podal kvôli rokovaciemu poriadku podnet na prokuratúru. Týka sa otvorenia rozpravy k danému bodu zo strany predsedajúceho. Podľa krajskej prokurátorky Aleny Mosnej v proteste doterajšie znenie rokovacieho poriadku dávalo predsedajúcemu možnosť rozhodnúť len na základe jeho vlastnej úvahy, bez akýchkoľvek ďalších limitov či obmedzení upravených rokovacím poriadkom, či rozpravu ku konkrétnemu bodu programu zasadnutia otvorí alebo nie.

Považovala to za ohrozenie práva poslanca predložiť svoj návrh. Doterajšie znenie uvádza, že predsedajúci otvorí rozpravu, ak je to potrebné. Preto namietala, že to obmedzovalo právo poslanca predkladať zastupiteľstvu a jeho orgánom návrhy.

„Uznesenie umožňuje otvoriť rozpravu hocikedy. Či už ide o riadne alebo mimoriadne zasadnutie zastupiteľstva a pri prerokovaní akejkoľvek otázky. Rozprava má byť debatou, diskusiou a prednesením návrhov, či podnetov. Môj protest nereaguje len na situáciu, ktorá nastala v novembri 2023, ale všeobecne do budúcna,“ vysvetlila prokurátorka.

Narážala na situáciu z novembra minulého roka, keď predseda KSK Rastislav Trnka na mimoriadnom zasadnutí krajského zastupiteľstva neotvoril rozpravu, čo vyvolalo kritiku časti poslancov. Išlo o odvolanie vtedajšieho generálneho riaditeľa Správy ciest KSK Antona Trišča, ktorý v tom čase skončil vo vyšetrovacej väzbe. Predseda KSK vtedy vybavil celú záležitosť tým, že zastupiteľstvo iba vezme na vedomie odstúpenie Trišča, keďže ten medzitým písomne rezignoval na svoju funkciu.

Trnka svoj postup vtedy okomentoval tým, že pominuli dôvody na rokovanie o tomto bode. Preto podľa neho ani nedošlo k porušeniu práv krajských poslancov. Napriek tomu však zastupiteľstvo nielenže vzalo protest prokurátorky na vedomie, ale vyhovelo jej tým, že schválilo úpravu rokovacieho poriadku. Po novom je jednoznačne dané, že predsedajúci zastupiteľstva otvorí rozpravu k prerokúvanému bodu.

„To, že nedáte, alebo zoberiete slovo poslancom, ktorí k vám nie sú lojálni, je dôkaz vašej arogancie. Menej arogantnosti pán predsedajúci,“ adresoval Trnkovi výčitku poslanec Miloš Ihnát. Narážal na to, že predseda KSK mu počas vedenia zastupiteľstiev niekedy neudelí slovo, alebo nechá vypnúť mikrofón.

„Chcem sa poďakovať, že ste mne i skupine poslancov, ktorá spolu so mnou podala podnet na prokuratúru, dali za pravdu a zaoberali sa naším podnetom,“ vyjadril vďaku poslanec Polaček. Navrhol tiež, aby sa poslanci venovali ďalším úpravám v rokovacom poriadku. Poslanci ale jeho návrh nepodporili.

Predseda KSK má na vec iný pohľad. „Ide o búrku v pohári vody, ktorú sa snaží rozdúchavať jeden pán poslanec. Keďže je zároveň primátorom, zaujímalo by ma, koľko moderných rokovacích poriadkov predložil na mestskom zastupiteľstve. Podľa mojich informácií ani jeden,“ kontroval Polačekovi Trnka.

„Podnet, ktorý prišiel z prokuratúry, hovorí vo všeobecnosti o tom, že predsedajúcemu bolo dané právo pri akomkoľvek bode neotvoriť rozpravu,“ uzavrel predseda KSK s tým, že v minulosti sa to nikdy nezneužilo. Dodal, že KSK vyšiel prokurátorke v ústrety a vyhovel jej protestu, čo definitívne potvrdili poslanci svojím hlasovaním.


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...