Slovenský prezident Peter Pellegrini navštívi Česko

Slovenský prezident Peter Pellegrini v stredu navštívi Česko. Bude to jeho prvá zahraničná cesta vo funkcii hlavy štátu. Česko podľa predsedu vlády verí, že Pellegriniho návšteva bude znamenať ďalší posun vo vzťahoch so SR.

Pellegriniho program sa začne pred sídlom Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej (FF UK) na Námestí Jana Palacha. K novému pamätníku obetí vlaňajšej tragickej streľby, ktorý univerzita odhalila minulý týždeň, položí veniec. Odtiaľ zamieri na Pražský hrad, kde ho čaká rokovanie s českým prezidentom.

Podľa Pavlovej kancelárie je Pellegriniho návšteva príležitosťou nastaviť medzi prezidentmi otvorenú komunikáciu a predísť tak komplikáciám, ktoré nie sú v záujme ani jednej strany. Pražský hrad sa podľa zástupcov zahraničného odboru bude snažiť s Pellegriniho kanceláriou nadviazať čo najbližšie vzťahy.

Oficiálnu návštevu ukončí na Úrade vlády, kde bude mať schôdzku s premiérom. Fiala v utorok uviedol, že o návšteve slovenskej hlavy štátu v ČR hovorili s Pavlom na pracovnom rokovaní. „Veríme, že to bude ďalší posun, pozitívny impulz vo vzťahoch medzi ČR a Slovenskom,“ naznačil české očakávania Petr Fiala.

(tasr)