Raši: Na lepšiu dopravu v Bratislavskom kraji pôjde takmer štvrť miliardy eur

Raši: Na lepšiu dopravu v Bratislavskom kraji pôjde takmer štvrť miliardy eur. Oznámil to v stredu pred rokovaním vlády na tlačovej konferencii minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši, za účasti ministra dopravy SR Jozefa Ráža.

„Je mi veľkým potešením, že môžeme spolu oznámiť novú výzvu, ktorá je v objeme takmer štvrť miliardy eur. Je určená na projekty integrovaných územných investícií, teda na projekty na podporu verejnej dopravy v Bratislavskom kraji a udržateľnom mestskom rozvoji Bratislavy,“ priblížil Raši.

O peniazoch, ktoré pôjdu do Bratislavského kraja, si budú podľa Rašiho rozhodovať samosprávy a prijímatelia sami. „Je to nový typ výziev, ktoré sme v minulom programovom období nemali. O prostriedkoch sa nebude rozhodovať na ministerstvách, ale budú o nich rozhodovať všetci aktéri, ktorí v našich regiónoch žijú,“ poznamenal.

Cieľom uvedenej výzvy je podľa Ráža dostať ľudí z aut do mestskej hromadnej dopravy, ktorá teda musí byť atraktívna, ekologická a spoľahlivá. Prostriedky z výzvy sa podľa Ráža dajú použiť na vybudovanie prestupných terminálov, na modernizáciu električkových tratí, napájacích systémov pre trolejbusy.

(tasr)