Pellegrini sa stretne so Zelenským, na samite NATO nebude blokovať žiadne rozhodnutia

Pellegrini v Èesku Na snímke prezident SR Peter Pellegrini gestikuluje počas spoločnej tlačovej konferencie s českým prezidentom Petrom Pavlom na Pražskom hrade v Prahe v stredu 26. júna 2024. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Slovensko bude na nadchádzajúcom samite NATO vo Washingtone konštruktívnym partnerom a nebude blokovať žiadne rozhodnutia, ktoré by mali byť prijaté, povedal počas stredajšej návštevy Prahy prezident Peter Pellegrini.

Zdôraznil však, že ak by malo dôjsť k plánom nasadenia vojakov Aliancie na Ukrajine, aj keď by išlo len o výcvikový personál, SR tam žiadneho svojho vojaka nevyšle.

„Podporíme aj balík opatrení a aktivít, ktoré má NATO pred sebou. Ale s tým, že v prípade, ak by malo dôjsť k plánom nasadenia vojakov NATO na území Ukrajiny – a to je bez rozdielu, či by malo ísť o tréningový personál alebo inštruktážnych ľudí, ktorí by mali Ukrajincov na území Ukrajiny učiť používať zbraňové systémy alebo ich školiť – SR nevyšle na územie Ukrajiny žiadneho svojho vojaka,“ zdôraznil Pellegrini.

Slovensko bude podľa neho pokračovať vo všetkých iných aktivitách. Dodal, že ak by mali slovenskí inštruktori niekde vo vzťahu k ukrajinským vojakom pôsobiť, tak len na území Slovenska.

Prezident sa stretne so Zelenským, nechce čakať na cestu do Kyjeva

Na tlačovej konferencii tiež Pellegrini oznámil, že má naplánované stretnutie so svojím náprotivkom Volodymyrom Zelenským. Stretnutie sa uskutoční buď tento týždeň v Bruseli počas zasadnutia Európskej rady, alebo počas nadchádzajúceho samitu NATO vo Washingtone.

„Mám avizované, že s pánom ukrajinským prezidentom sa stretnem buď už tento týždeň na Európskej rade, na okraj, alebo keď nie, tak už máme dohodnuté bilaterálne rokovanie na samite NATO, aby sme nečakali, kým sa uskutoční oficiálna návšteva v Kyjeve,“ povedal Pellegrini.

Budúci týždeň tiež navštívi Poľsko a postupne všetky susedné krajiny. Návštevou Bruselu chce dať najavo pevné ukotvenie Slovenska v štruktúrach EÚ a NATO.

V otázke kolektívnej obrany je SR pripravená, technika je však limitujúci prvok

V reakcii na otázku k článku 5 Severoatlantickej zmluvy – teda či by Slovensko v prípade jeho aktivácie vyslalo svojich vojakov na pomoc členskému štátu NATO – odpovedal, že je to logické, ale rozhodujúca bude aj kondícia slovenskej armády.

„SR má z titulu svojho členstva v NATO svoje povinnosti aj práva. Keď počítame s tým, že v prípade útoku na SR sme a budeme odkázaní na pomoc aliančných partnerov, aby prišli pomôcť brániť SR v prípade potreby, tak logicky, slovenská armáda sa do budúcna môže zúčastniť aktivít pri aktivovaní článku 5, samozrejme,“ povedal prezident.

Podotkol však, že armáda musí byť vyzbrojená „tak, ako má byť“, aby pri ochrane spojenca mohla aj niečo urobiť.

„Takže rozhodujúce pri použití, nedajbože, článku 5 bude aj to, v akej kondícii sa zložky slovenskej armády budú nachádzať. Tých modernizačných programov je podpísaných veľmi veľa, ale zatiaľ techniku, s ktorou by sa dalo ísť bojovať, slovenská armáda veľmi nemá,“ dodal Pellegrini s tým, že je to podľa neho limitujúci prvok.

Rozptýlil pochybnosti o zahraničnopolitickej orientácii

Podotkol, že z Prahy hneď odlieta do Bruselu, kde má ako prezident prvú bilaterálnu návštevu u predsedníčky Európskej komisie. „To znamená, že oficiálne moja prvá cesta viedla do Prahy a druhá do Bruselu, aby som jasne ukázal a vyvrátil akékoľvek pochybnosti o našej zahranično-politickej orientácii,“ zdôraznil.

Slovensko podľa jeho slov je a vždy bude pevne ukotvené v EÚ aj v NATO a nič na tomto kurze nebude meniť ani vláda, ani on ako prezident.

„Jediné, čo sme k tomu vždy dodali, je, že nemusíme už po desiatkach rokov členstva v týchto organizáciách byť pasívnymi členmi, ktorí len prijímajú rozhodnutia, ale môžeme byť spolutvorcami rozhodnutí,“ vysvetlil Pellegrini.

S českým prezidentom Petrom Pavlom sa podľa neho zhodli, že SR ani ČR by nemali mať strach zo svojej veľkosti, ale môžu suverénnym hlasom hovoriť svoj názor a zastupovať región strednej a východnej Európy, ktorý má podľa jeho slov trochu iné špecifiká, ako napríklad jej západná časť.

Po letných prázdninách by chcel navštíviť Nemecko a Francúzsko.

(tasr)


Ďalšie články
Otec Rasťo Čižik o novej podobe DoKostola.sk: Budeme dýchať Východom aj Západom

Otec Rasťo Čižik o novej podobe DoKostola.sk: Budeme dýchať Východom aj Západom

Rozhovor s gréckokatolíckym kňazom a novým šéfredaktorom portálu DoKostola.sk Rastislavom Čižikom, ktorý je sesterským projektom Štandardu a súčasťou vydavateľstva, ktoré vydáva aj Štandard. Sviatok svätých Petra a Pavla sú také druhé narodeniny katolíckej cirkvi, po sviatkoch Veľkej Noci. Práve na dnešný sviatok štartuje nový a dlhší čas pripravovaný projekt...