Koniec anonymity? Kaliňák chce dať polícii možnosť legitimovať ľudí na internete

Snímka obrazovky 2024-06-30 144321 Foto: reprofoto RTVS

V najbližších dňoch možno očakávať, že sa premiér Robert Fico (Smer-SD) opäť ukáže a postupnými krokmi sa chytí všetkých svojich pracovných povinností. Vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) to uviedol v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O päť minút 12.

„Nedá sa povedať, že by išlo všetko úplne podľa plánu, ale môžeme povedať, že stav sa už natoľko zlepšil, že sa pán premiér aktívne zapojil do diskusií k samitu, ktorý bol tento týždeň a neformálnemu, ktorý bol ešte pred desiatimi dňami,“ priblížil Kaliňák.

Poznamenal, že lekári robia všetko preto, aby mohol premiér vykonávať svoju prácu s plným nasadením, hoci bude mať aj trvalé následky. S predsedom vlády je v kontakte na dennej báze, stretávajú sa aj osobne.

Kaliňák rovnako skonštatoval, že nevie a nechce vedieť detaily z vyšetrovania útoku na predsedu vlády. Ako povedal, príde čas, kedy sa vyšetrovateľ alebo prokurátor rozhodne, že sú v takej fáze vyšetrovania, že môžu verejnosť oboznámiť s nejakými výsledkami vyšetrovania. „Či to bude po prázdninách, na jeseň alebo tak, ja na to nijakým spôsobom netlačím,“ zdôraznil Kaliňák.

Majerský: Lex atentát sa mal prijímať po konci vyšetrovania

Líder KDH a opozičný poslanec Milan Majerský zaželal premiérovi skoré uzdravenie. Opätovne odsúdil atentát na predsedu vlády a poďakoval zdravotníkom. Zároveň tlmočil svoje výhrady k lex atentát.

Balík opatrení, ktorý tento týždeň schválil parlament v reakcii na atentát, sa podľa Majerského mal prijímať až po uzavretí vyšetrovania. Výhrady má k obmedzovaniu práva na zhromažďovanie.

Doživotná renta pre premiéra zahrnutá v lex atentát mohla byť podľa neho predmetom samostatného zákona. Nebráni sa rente pre všetkých troch najvyšších ústavných činiteľov, napríklad odstupňovanej podľa rokov vo funkcii.

Kto sa komu (ne)revanšoval

Júnová schôdza parlamentu však podľa Majerského nenaznačovala záujem vládnej koalície o zmierenie a upokojenie situácie v spoločnosti po útoku na Fica. „Júnová schôdza išla valcovaním rad za radom,“ vyhlásil Majerský s tým, že celá vec mu pripadá ako „revanšizmus za to, čo sa udialo“.

„Veď tú veľkorysosť by mal prejaviť práve ten, kto bol poškodený, kto bol poranený,“ myslí si Majerský. Doplnil, že v tejto súvislosti očakával, že príde stav pokoja. „Ale boli sme svedkami niečoho úplne iného,“ uzavrel šéf KDH.

Podľa Roberta ale vládna koalícia urobila prvý veľký krok k zmiereniu a upokojeniu situácie už po prevzatí moci na jeseň 2023. „Žiadny revanš ani odveta nenastala, nikomu sme dvere nevykopávali. Žiadne ozbrojené komandá nechodili po lídrov opozície,“ zdôraznil Kaliňák.

Zároveň upozornil Majerského, aby si nemýlil zmierenie so slabosťou. „Jednoducho, to bol krok, ktorý sme urobili na zmierenie. A to, že ste si na to hneď zvykli, to neznamená, že sme to zmierenie nepriniesli,“ dodal minister.

Legitimácia v online priestore

Kaliňák sa chce vrátiť aj k opatreniu, ktoré by umožnilo, aby mali policajti možnosť legitimovať človeka i v online priestore. „Nemôže byť človek na ulici so svojou tvárou, so svojím občianskym vo vrecku v nevýhode oproti internetovému priestoru,“ načrtol.

O téme chce diskutovať spolu s opozíciou. Pripúšťa, že ide o citlivú vec. Ďalšou témou v pokračovaní lex atentát bude ochrana osobnosti. Balík má prejsť „nadštandardným“ legislatívnym procesom.

Majerský sa nebráni návrhu, týkajúcemu sa kontroly v online svete. „Bolo by dobré, aby bol nejaký dobrý zákon, ktorý skontroluje to, čo ľudia píšu na sociálnych sieťach,“ skonštatoval. Zdôraznil však potrebu riadneho legislatívneho konania a diskusie.

(tasr/sita/tod)


Ďalšie články
Rezort práce rieši Rómov: Ak nezamestnaný odmietne adekvátnu prácu, nedostane dávky

Rezort práce rieši Rómov: Ak nezamestnaný odmietne adekvátnu prácu, nedostane dávky

„Každý, kto môže pracovať, má pracovať.“ Týmito slovami začal minister práce Erik Tomáš (Hlas) utorkovú tlačovú konferenciu, ktorá bola zameraná na zníženie nezamestnanosti a špeciálne sa dotýka nepracujúcich občanov zneužívajúcich systém. „Ak nezamestnaný človek odmietne pracovnú ponuku, bude mu odobratá, alebo krátená dávka v hmotnej núdzi,“ uviedol...