Štatutárom STVR je manažér Igor Slanina. Dohodla sa tak koalícia

Igor Slanina Zástupca generálneho riaditeľa Slovenskej televízie a rozhlasu Igor Slanina. Zástupca generálneho riaditeľa Slovenskej televízie a rozhlasu. Foto: STVR

Novým zástupcom generálneho riaditeľa ako štatutár Slovenskej televízie a rozhlasu je Igor Slanina. Rozhodol o tom zastupujúci šéf parlamentu Peter Žiga (Hlas). Stalo sa tak na základe zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR), ktorá nahradila zaniknutú RTVS.

Rozhodnutie Žigu je účinné od pondelka do 30. septembra tohto roka. „Meno štatutára je výsledkom diskusie a dohody koaličných partnerov. Igor Slanina získal dôveru ako skúsený manažér a spĺňa zákonné kritériá,“ uviedla Kancelária Národnej rady SR.

Doterajší šéf RTVS Ľuboš Machaj vo funkcii skončil po tom, čo od pondelka 1. júla je platný a účinný nový zákon o verejnoprávnej televízii a rozhlase. Od štatutára sa neočakáva, že bude robiť zásadné kroky vrátane personálnych.

Slanina za éry šéfa RTVS Jaroslava Rezníka od septembra 2017 viedol spoločnosť Media RTVS. Riaditeľ Machaj po nástupe do funkcie v roku 2022 Slaninu odvolal. Media RTVS je dcérskou spoločnosťou telerozhlasu, zaoberá sa predajom vysielacieho priestoru určeného na reklamu.

Odchádzajúci generálny riaditeľ RTVS Machaj poveril od 1. júla vedením Slovenského rozhlasu Romana Bomboša, ktorý pôsobí v inštitúcii od roku 1995, naposledy na pozícii intendanta Rádia Slovensko. Informoval o tom PR manažér telerozhlasu Filip Púchovský. Doterajší riaditeľ Slovenského rozhlasu Ľuboš Černák sa funkcie vzdal na vlastnú žiadosť.

Generálny riaditeľ bude zrejme v jeseni

Nového generálneho riaditeľa telerozhlasu bude voliť Rada STVR. Štyroch jej členov vymenuje ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS), z toho jedného na návrh ministra financií.

Zvyšných piatich členov rady zvolí plénum parlamentu. Funkčné obdobie člena rady bude šesť rokov a po novom nebudú rotovať. Deväťčlenná rada bude voliť nového generálneho riaditeľa STVR jednoduchou väčšinou. To znamená, že bude musieť získať aspoň päť hlasov členov.

Proces výberu generálneho riaditeľa pravdepodobne potrvá ešte niekoľko mesiacov. Parlament pred letnou prestávkou nezvolil členov rady, urobí tak až na septembrovej schôdzi. Je teda predpoklad, že nový šéf telerozhlasu by mal byť známy niekedy v jeseni.

Prezident dal zelenú

Prezident Peter Pellegrini podpísal zákon o STVR v nedeľu 30. júna. Nepredpokladalo sa, že by zákon vetoval.

„Po oboznámení sa so schváleným textom zákona o Slovenskej televízii a rozhlase som dospel k presvedčeniu, že nezakladá dôvodné podozrenia z nesúladu s Ústavou Slovenskej republiky a nie je ani zásahom do slobody slova,“ uviedla hlava štátu na sociálnej sieti.

Zároveň upozornila vládnu koalíciu, že od augusta budúceho roka sa začne uplatňovať nariadenie Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie, ktorým sa stanovuje spoločný rámec pre mediálne služby na vnútornom trhu a mení sa smernica zvaná Európsky akt o slobode médií.

„Je preto úlohou vlády a parlamentu, aby náležite posúdili súlad prijatého zákona s týmito v budúcnosti platnými európskymi smernicami a v prípade akýchkoľvek pochybností ich za nastávajúcich 13 mesiacov uviedli do súladu,“ uviedol prezident. V prípade, že sa tento zákon stane predmetom záujmu európskych orgánov, prezident pevne verí, že voči Slovensku uplatnia rovnaký meter ako voči iným krajinám, v ktorých prišlo k zmenám vo verejnoprávnych médiách za podstatne búrlivejších okolností.

Hlava štátu je predĺženou rukou koalície, tvrdí SaS

Opozičná SaS vyhlásila, že prezident podpísaním zákona o STVR potvrdil, že bude predĺženou rukou vládnej koalície.

„Peter Pellegrini mal na úvod svojho pôsobenia jedinečnú šancu ukázať, že dodrží svoje sľuby a bude prezidentom všetkých. Bohužiaľ, potvrdilo sa, že sa nedokáže oprostiť od vládnej koalície a bude len jej predĺženou rukou v paláci. Napriek opakovaným varovaniam, nielen opozície, ale aj odbornej verejnosti či zamestnancov RTVS, Pellegrini podpísal účelové zrušenie tejto inštitúcie,“ povedal predseda SaS Branislav Gröhling.

Jediným cieľom vlády je urobiť z RTVS podľa Gröhlinga provládne a dezinformačné médium.

Likvidáciu RTVS dokončil sluha mafie, odkázalo hnutie Slovensko

Hnutie Slovensko tiež kritizovalo prezidenta za podpis zákona o STVR. „Likvidáciu RTVS dokončil sluha mafie Pellegrini tým, že sa podpísal pod zákon, ktorý robí z verejnoprávneho média slúžku vládnej moci,“ uviedol predseda poslaneckého klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ Michal Šipoš.

Podľa neho vláda Roberta Fica s cieľom udržať si moc „za každú cenu potrebuje zrušiť objektívne médiá, ktoré pravdivo informujú o nespočetných zlyhaniach tejto vlády organizovaného zločinu“. Dodal, že vláda chce vytvoriť poslušné médiá, ktoré budú o jej krokoch informovať len v pozitívnom svetle.

Opozičné strany sa sťažujú na ústavnom súde

Opozícia zákon o STVR napadne a Ústavnom súde SR. Strany PS, KDH a SaS žiadajú o pozastavenie účinnosti zákona

„Sme presvedčení, že tento zákon je v rozpore s Ústavou SR, s viacerými článkami našej ústavy a okrem toho je v rozpore s európskou legislatívou,“ vyhlásil predseda PS Michal Šimečka. Za zmenou legislatívy vidí snahu o jej politické ovládnutie, dosadenie si vlastných nominantov do vedenia inštitúcie, a nie ambíciu zlepšiť stav v RTVS.

Smer sa zastal Pellegriniho

Strana Smer sa zastala prezidenta Pellegriniho po tom, čo ho opozícia kritizovala za podpis zákona o STVR. „Skončila sa éra, kedy opozícia a médiá zakričali a hlava štátu sa postavila na ich stranu bez ohľadu na záujmy verejnosti, ktorá si výslovne želá zmeny vo vysielaní verejnoprávnej televízie a rozhlasu. Smer nepochybuje, že prezident svoje právo veta využíva a bude využívať suverénne a nezávisle od vôle vládnych politických strán,“ uviedol Smer v stanovisku.

Ocenil postoj nominantov SNS na ministerstve kultúry, osobitne ministerky Martiny Šimkovičovej pri presadzovaní dôležitých mediálnych zákonov.

Ako to bude s doménami STVR?

Voľné domény www.skstvr.sk a www.telerozhlas.sk zakúpila 21. marca tohto roka obchodná spoločnosť Rýdzo slovenské s.r.o. Jej konateľkou je Edita Machalová, ktorá je manželkou generálneho tajomníka služobného úradu ministerstva kultúry. Zaplatila za ne po 11,88 eura.

Machalová vyhlásila, že nevie, prečo sa robí „hon na čarodejnice”, keď sa doteraz vôbec nič nestalo. „Do včerajšieho dňa dokonca neexistovala ani Slovenská televízia a rozhlas. Dezinfomédiá tzv. hlavného prúdu však potrebovali jednak zdiskreditovať môjho manžela pôsobiaceho na Ministerstve kultúry SR, jednak zabrániť podpisu zákona o STVR,“ uviedla Machalová v pondelok vo vyhlásení na sociálnej sieti Telegram, ktoré zverejnil jej manžel.

Napísala, že ak dôjde zo strany STVR k záujmu získať niektorú z domén, ktorú vlastní jej spoločnosť, tak ich ako človek s vlasteneckým cítením odpredá za jedno euro.

(su, tasr)


Ďalšie články
Známi francúzski raperi v novej skladbe navádzajú na zabitie Bardellu a zmlátenie Le Penovej

Známi francúzski raperi v novej skladbe navádzajú na zabitie Bardellu a zmlátenie Le Penovej

Skupina vyše dvadsiatich francúzskych raperov zverejnila v pondelok násilnú skladbu namierenú najmä proti popredným predstaviteľom tamojšej vlasteneckej strany Národné zhromaždenie (RN), ktorá má našliapnuté na víťazstvo v nedeľnom druhom kole tamojších parlamentných volieb. Hudobníci v úryvkoch textu útočia na predchádzajúcu líderku strany Marine Le Penovú...