Biden o svojom výkone v debate s Trumpom: Bol som unavený zo zahraničných ciest

Biden: Rozhodnutie súdu o prezidentskej imunite vytvára nebezpeèný precedens Americký prezident Joe Biden hovorí v Bielom dome v pondelok 1. júla 2024 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden priznal, že jeho výkon v predvolebnej debate s Donaldom Trumpom nebol najlepší. Neúspešný výkon vysvetlil únavou súvisiacou s nedávnymi zahraničnými cestami.

Prezident, ktorý v júni navštívil Francúzsko a Taliansko, poznamenal, že nebolo veľmi múdre „niekoľkokrát cestovať po svete“ pred debatou a že táto skutočnosť viedla k tomu, že „takmer zaspal na pódiu“.

„To nie je ospravedlnenie, ale vysvetlenie,“ povedal prezident v utorok na stretnutí s darcami Demokratickej strany vo Virgínii. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

V 90-minútovej debate pôsobil 81-ročný Biden zmätene, voči Trumpovi sa nedokázal presadiť, čo prehĺbilo obavy o jeho spôsobilosti zastávať takúto zodpovednú funkciu v pokročilom veku. Hovoril potichu s výraznými prestávkami, čo Biely dom odôvodnil tým, že bol prechladnutý.

Na odstúpenie ho vyzval New York Times aj kongresman

Prieskum CNN ukázal, že podľa 67 percent divákov a registrovaných voličov debatu vyhral Trump, iba 33 percent podržalo stranu Bidena. 

Redaktori denníka New York Times vzápätí vyzvali Bidena, aby odstúpil z novembrových prezidentských volieb. Označili ho len za „tieň veľkého verejného činiteľa“.

Portál Politico po diskusiách s predstaviteľmi Demokratickej strany uviedol, že aj časť politikov vyhodnotila výkon súčasného prezidenta ako neúspešný a začala zaňho aktívne hľadať náhradu. K podobnému záveru dospeli aj sponzori strany, informovala agentúra Bloomberg. Po diskusii si vraj začali obe strany vymieňať „zúrivé e-maily“, v ktorých sa uvádzalo, že jediná nádej pre demokratov a ostatných, ktorí sa snažia zabrániť návratu bývalého prezidenta Trumpa, je to, že Biden skončí.

Bývalá predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová poznamenala, že obavy spojené s tým, či je Biden spôsobilý kandidovať, sú oprávnené. Je podľa nej legitímne klásť si v súvislosti s Bidenovým neistým výkonom otázku, či išlo len o „epizódu“, alebo trvalejší stav.

V utorok vyzval Bidena na odstúpenia z boja o prezidentskú funkciu prvý kongresman Demokratickej strany. „Keďže si uvedomujem, že na rozdiel od Trumpa je prezident Biden vždy oddaný v prvom rade našej krajine, nie sebe samému, dúfam, že urobí bolestivé a ťažké rozhodnutie odstúpiť. Úctivo ho na to vyzývam,“ vyhlásil Lloyd Doggett, kongresman za štát Texas.

Vie, ako sa po debate vrátiť späť, tvrdí Biely dom

Neexistujú pritom nijaké náznaky, že by Biden v súčasnosti vážne zvažoval odstúpenie z prezidentských volieb.

Biely dom na Doggettovu výzvu reagoval vyjadrením, že Biden sa dokáže odraziť od svojho slabého výkonu v minulotýždňovej prezidentskej debate.

„Vie, ako sa vrátiť späť,“ uviedla hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová. Zároveň dodala, že Bidenov tím zdravotníkov už skôr uviedol, že nie je opodstatnené ani potrebné, aby 81-ročný prezident podstúpil kognitívny test.

Podľa nemenovaného predstaviteľa Bieleho domu by sa mal úradujúci prezident v stredu stretnúť s demokratickými guvernérmi. Na stretnutí bude mať príležitosť uistiť ich o svojej spôsobilosti.

Rodina sa ho zastala

Rodina prezidenta Joea Bidena ho podporila v prezidentskom boji napriek jeho výkonu v debate. Bidenovi najbližší údajne skritizovali aj členov jeho štábu za to, ako ho na diskusiu pripravili, napísala agentúra AP.

Úradujúci prezident strávil nedeľu po debakli s prvou dámou Jill Bidenovou, deťmi a vnúčatami vo víkendovom sídle amerických prezidentov Camp David.

Podľa štyroch zdrojov, ktoré sú oboznámené s obsahom stretnutia, si prezidentova rodina síce uvedomuje jeho slabý výkon, avšak pevne zastáva názor, že je najlepšou osobou na porazenie Trumpa. Veria tiež, že Joe Biden je schopný nasledujúce štyri roky vykonávať prezidentskú funkciu.

Medzi najhlasnejšími rodinnými príslušníkmi je manželka Jill Bidenová a syn Hunter, ku ktorým sa prezident už dlho obracia so žiadosťou o radu. Obaja sa domnievajú, že prezident by sa nemal skláňať, keď je na dne, a veria, že sa môže vzchopiť z toho, čo považujú demokrati za ‚jeden slabý výkon‘.

(reuters, afp, ap, tasr, est)


Ďalšie články
122 dní do volieb v USA. Finanční donori bočia od demokratov, kým nevymenia Bidena

122 dní do volieb v USA. Finanční donori bočia od demokratov, kým nevymenia Bidena

Po teste, ktorým bola televízna debata na stanici CNN, sa prezident Joe Biden pre mnohých ukázal ako nedostatočne schopný kandidát proti republikánskemu vyzývateľovi Donaldovi Trumpovi. Viacerí veľkí donori sa teraz snažia akoby „vydymiť“ prezidenta zo súboja, napríklad tým, že pozastavujú poskytovanie darov pre Demokratický národný konvent (DNC) – ústredie strany. Jednou...
Britský premiér predstavil mená kľúčových ministrov, rezort diplomacie povedie David Lammy

Britský premiér predstavil mená kľúčových ministrov, rezort diplomacie povedie David Lammy

Britský premiér Keir Starmer v piatok predstavil mená kľúčových ministrov svojho kabinetu. Za ministra zahraničných vecí vymenoval Davida Lammyho, rezort obrany povedie John Healey. Na čele ministerstva vnútra bude stáť Yvette Cooperová. Starmer oznámil aj meno ministerky financií – stala sa ňou Rachel Reevesová. Rezort spravodlivosti povedie Shabana...