Novozvolený iránsky prezident prisľúbil, že natiahne svoju ruku ku všetkým Iráncom

Novozvolený iránsky prezident prisľúbil, že natiahne svoju ruku ku všetkým Iráncom. Reformista Massúd Pezeškiján zvíťazil v piatkovom druhom kole prezidentských volieb v Iráne nad konzervatívnym bývalým jadrovým vyjednávačom Saídom Džalílím.

„Drahí Iránci, voľby sa skončili a toto je len začiatok našej spolupráce. Táto náročná cesta nebude jednoduchá bez vašej spoločnosti, empatie a dôvery. Naťahujem k vám svoju ruku,“ uviedol prezident Pezeškiján na sociálnej sieti X vo svojom prvom vyjadrení po voľbách.

V utorok pritom uviedol, že „natiahne ruku priateľstva ku všetkým“ v prípade svojho víťaztva, pripomína AFP. Prezidentské voľby v Iráne sa konali po smrti úradujúceho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul 19. mája pri havárii vrtuľníka. Pôvodne sa mali konať až budúci rok.

Pezeškiján, 69-ročný kardiochirurg, v predvolebnej kampani obhajoval zlepšenie vzťahov so Západom a obnovenie jadrovej dohody z roku 2015. Novozvolenému iránskemu prezidentovi v sobotu už zagratuloval šéf Kremľa Vladimir Putin i saudskoarabský kráľ a korunný princ.

(tasr, afp)