Ako nám francúzski trockisti a komunisti zachránili Green Deal

Predbežné výsledky z Francúzska v nedeľu hovorili, že prezidentovi Emmanuelovi Macronovi jeho pokus zastaviť nástup takzvanej krajnej pravice vypísaním predčasných volieb vyšiel. Národnému združeniu (RN) Marine Le Penovej zatarasil cestu k moci doslova celý zvyšok politickej scény.

Soirée électorale de La France Insoumise (LFI) lors du second tour des élections législatives à La Rotonde Stalingrad à Paris Jean-Luc Melenchon. Foto: Profimedia.sk

Tento národný front, ktorý vznikol medzi oboma kolami volieb, siaha od väčšiny zvyškových gaullistických republikánov cez macronovský stred až po ľavicový blok Nový ľudový front (Zelení, Mélenchonova ľavica, socialisti, komunisti). Stalo sa tak v mene záchrany demokracie.

RN žiadnu demokraciu odstraňovať neplánovalo, ale skutočne má čiastočne fašizujúce korene. Hospodársky to nie sú žiadni liberáli à la Thatcherová či Reagan. V Európe pozorujeme nepríjemný trend, keď sa namiesto občiansky definovaných strán na pravici presadzujú strany, ktoré uvažujú alebo rozhodne skôr uvažovali etnocentricky. A lepenovci sa v tom podozrení ocitali častejšie ako iní. Dala by sa z toho tiež skomponovať obžaloba tradičnej pravice, ktorá tento stav svojím podvolením sa pokrokárskej ľavici a zeleným dopustila.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.