Víťazom predčasných volieb vo Francúzsku je ľavica, Le Penovej strana je až tretia

Ľavicový Národný ľudový front (NFP) nečakane zvíťazil v druhom kole predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku pred centristickou alianciou prezidenta Emmanuela Macrona a národno-konzervatívnou stranou Národné združenie (RN).

Druhé kolo predèasných parlamentných volieb vo Francúzsku Jean-Luc Mélenchon. Foto: TASR/AP

Žiadna skupina v parlamente nezískala absolútnu väčšinu, teda 289 kresiel v 577-člennej dolnej komore parlamentu. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov druhého kola hlasovania.

Nový ľudový front podľa týchto výsledkov obsadí v 577-člennej dolnej komore parlamentu, Národnom zhromaždení, 182 kresiel. Macronova koalícia Spolu (ENS) bude mať 168 kresiel a Národné združenie, ktoré po prvom kole viedlo, 143 mandátov.

Na snímke francúzska vlajka veje na budove Národného zhromaždenia v Paríži. Foto: TASR/AP

Ústava prezidentovi neukladá, do kedy musí poveriť nového premiéra zostavením vlády. Podľa médií môžu vyjednávania trvať prinajmenšom niekoľko dní. Takéto rozloženie síl podľa agentúry AFP znamená pre Francúzsko obdobie novej politickej neistoty.

Ostatné strany mobilizovali proti Le Penovej

Tieto výsledky sú veľkým prekvapením, keďže po prvom kole spred týždňa sa počítalo s tým, že hoci RN nezíska absolútnu väčšinu, bude zrejme v pozícii zostaviť ďalšiu vládu.

Jedným z dôvodov predpokladaného slabšieho výsledku RN môže byť aj to, že takmer všetky ostatné strany mobilizovali svojich voličov (takzvaný republikánsky front) a dohodli sa na stiahnutí kandidátov na tretích miestach v mnohých volebných obvodoch, aby posilnili šance na víťazstvo politikom, ktorí by pomohli poraziť kandidátov RN.

Šéfka poslancov za Národné združenie Marine Le Penová, ktorá svoj mandát obhájila už v prvom kole, poukázala na nárast počtu mandátov pre RN v porovnaní s voľbami v roku 2022. Macron je podľa nej v neudržateľnej situácii a víťazstvo RN bolo teraz len oddialené.

„Príliv stúpa. Tentoraz nestúpol dostatočne vysoko, ale naďalej stúpa, preto sa naše víťazstvo len oddialilo,“ povedala Le Penová pre televíziu TF1. Výsledkom nie je sklamaná, keďže RN má v parlamente dvakrát viac poslancov.

Líderka francúzskeho Národného združenia Marine Le Penová. Foto: TASR/AP

Šéf RN Jordan Bardella vyjadril na druhej strane nespokojnosť s volebnými výsledkami. Odsúdil dohodu ostatných strán na takzvanom republikánskom fronte, ktorého cieľom bolo strategickým hlasovaním zabrániť víťazstvu RN. „Tieto volebné dohody uvrhli Francúzsko do náručia krajnej ľavice Jeana-Luca Mélenchova,“ uviedol Bardella.

„Dnes večer po zámernom pokuse paralyzovať naše inštitúcie Emmanuel Macron nielenže priviedol krajinu k neistote a nestabilite, ale na mnoho nasledujúcich mesiacov pripravil francúzsky ľud o možnosť reagovať na jeho každodenné problémy,“ dodal Bardella s dôvetkom, že RN „posilní“ svoje pôsobenie v opozícii.

Mélenchon žiada vymenovanie vlády ľavicového bloku

Bezprostredne po uzavretí volebných miestností a zverejnení odhadov o 20. hodine sa ujal slova Jean-Luc Mélenchon, líder krajne ľavicovej strany Nepodrobené Francúzsko (LFI), ktorá je najsilnejším hráčom ľavicového bloku, uviedli české noviny. Výsledok volieb je podľa Mélenchona obrovskou úľavou pre milióny Francúzov a ľavica zachránila republiku. Mélenchon žiadal odstúpenie premiéra Gabriela Attala a vymenovanie vlády ľavicového bloku.

Líder ľavicového Národného ľudového frontu Jean-Luc Mélenchon. Foto: Profimedia.sk

„Naši občania jednoznačne odmietli najhorší možný scenár. Premiér (Gabriel Attal) musí odísť… Nový ľudový front je pripravený vládnuť,“ povedal Mélenchon, ktorý trikrát kandidoval na prezidenta.

Na parížskom námestí Republiky potom pred davom tisícov priaznivcov zástupkyňa strany Nepodrobené Francúzsko oznámila, že strana sa zasadí o uznanie Palestíny a škôl zadarmo pre všetkých. Pripomenula, že Francúzsko je krajina pre všetkých bez ohľadu na farbu pleti a vyznania a že migrácia krajinu obohacuje.

Ako píše spolupracovník Štandardu Petr Drulák, progresivistický Nový ľudový front je radikálny, antikapitalistický, anarchistický a proislamský ľavicový blok pod vedením Jeana-Luca Mélenchona, ktorý aj centristickí macronovci dosiaľ označovali za druhý extrém (po Le Penovej Národnom združení), proti ktorému je treba bojovať.

Ľudia v Lyone reagujú na tzv. exit polly zverejnené v nedeľu 7. júla 2024. Foto: TASR/AP

Ďalší vývoj je zatiaľ vzhľadom na črtajúce sa rozloženie síl ťažké odhadnúť. Po vyhlásení Mélenchona sa ale stáva menej pravdepodobným jeden z možných scenárov, že by sa ľavica mohla pokúsiť získať podporu centristických síl a vznikla by veľká koalícia. Je tu aj možnosť menšinovej vlády ľavicových síl.

Macron stratil desiatky poslancov

Macronovi centristi prišli o desiatky poslancov, viedli si však lepšie, než sa očakávalo. Sám prezident, ktorý vyhlásil predčasné voľby po neúspechu ENS v eurovoľbách, sa k výsledkom zatiaľ verejne nevyjadril.

Jeho kancelária však odkázala, že prezident pred akýmkoľvek ďalším rozhodnutím počká na definitívne zloženie Národného zhromaždenia. To prvýkrát zasadne 18. júla.

„Francúzsko dnes (v nedeľu) večer povedalo ‚nie‘ nástupu RN k moci,“ vyhlásil šéf Socialistickej strany Olivier Faure. Odmietol, že by sa jeho strana, ktorá je členom ľavicového bloku, zapojila do akejkoľvek názorovo nejednotnej vlády, čím v podstate rovnako ako Mélenchon vylúčil spoluprácu s Macronovým táborom, píše Le Monde.

Predseda francúzskej Socialistickej strany Olivier Faure (uprostred). Foto: TASR/AP

Faure tiež uviedol, že ľavica bude mať „len jeden kompas – program Nového ľudového frontu“. Politika francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona podľa neho nesmie pokračovať a jeho sporná dôchodková reforma musí byť zrušená.

Šéfka strany Zelených, ktorí sú tiež v ľavicovom bloku, Marine Tondelierová, uviedla, že vo voľbách zvíťazila spoločenská spravodlivosť, životné prostredie a ľud.

Ako však píšu svetové agentúry, aj samotný ľavicový blok je názorovo rozdelený a zaujíma veľmi odlišné postoje k mnohým zásadným politickým otázkam. Ak sa ani jednému táboru nepodarí zostaviť vládu, je tu aj možnosť, že by súčasný kabinet mohol zostať dočasne vo funkcii alebo by mohol prezident Macron vymenovať úradnícku vládu.

Premiér Attal ponúkne v reakcii na voľby rezignáciu

Francúzsky premiér Gabriel Attal v nedeľu večer v reakcii na výsledky predčasných volieb, v ktorých aliancia prezidenta Emmanuela Macrona Spolu (ENS) skončila zrejme na druhom mieste, oznámil, že v pondelok ponúkne hlave štátu svoju rezignáciu.

Dodal však, že ak bude jeho rezignácia odmietnutá, je pripravený zostať vo funkcii, pokiaľ to bude potrebné.

Francúzsky premiér Gabriel Attal. Foto: TASR/AP

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin, ktorý je kľúčovou postavou Macronovho centristického tábora, vyhlásil, že „nikto nemôže povedať, že vyhral tieto parlamentné voľby, najmä nie pán Mélenchon“.

Účasť voličov bola aj v druhom kole volieb vysoká. Tri hodiny pred uzavretím volebných miestností (20.00 h) stihlo odovzdať svoj hlas 59,7 percenta oprávnených voličov, čo je najviac od roku 1981. Prezidentský palác zdôraznil, že vysoká účasť na voľbách ukázala, že rozhodnutie Macrona rozpustiť Národné zhromaždenie bolo potrebné.

(tasr, sita, české noviny, im)