Vojenský súd v Moskve odsúdil dve umelkyne na šesť rokov väzenia

Vojenský súd v Moskve odsúdil dve umelkyne na šesť rokov väzenia za schvaľovanie terorizmu. Rozsudok vo veci režisérky Jevgenije Berkovičovej a dramaturgičky Svetlany Petrijčukovej zatiaľ nie je právoplatný.

Súd konštatoval, že mladé umelkyne sa tohto trestného činu dopustili prostredníctvom svojej divadelnej hry nazvanej Finist, jasný sokol, ktorú uviedli v Moskve, pričom v roku 2022 získala prestížnu ruskú divadelnú cenu Zlatá maska v dvoch kategóriách.

Divadelná hra Finist, jasný sokol je o mladých Ruskách, ktoré odchádzajú do Sýrie vydať sa za radikálnych islamistov. Hlavným svedkom obžaloby bol herec a režisér z Nižného Novgorodu, ktorý napísal na toto divadelné predstavenie udanie.

Odsúdené divadelníčky si trest majú odpykať vo väzenskom tábore so všeobecným režimom. Do trestu sa im započíta čas strávený vo vyšetrovacej väzbe, v ktorej boli od 4. mája 2023.

(tasr, reuters, rfe/rl)


Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov. Pápež František v nedeľu oznámil vymenovanie 21 nových kardinálov katolíckej cirkvi. Zhromaždenie známe ako konzistórium sa uskutoční 8. decembra, uviedol počas týždennej poludňajšej modlitby na Námestí svätého Petra. Vymenovanie kardinálov je zvyčajne každoročnou udalosťou, ktorá…
Prejsť na článok