Ustanovujúce zasadnutie francúzskeho Národného zhromaždenia sa uskutoční 18. júla

Ustanovujúce zasadnutie francúzskeho Národného zhromaždenia sa uskutoční 18. júla. Voliť si bude aj predsedu, ktorý vo funkcii vystrieda Yaël Braun-Pivetovú. Rovnako sa očakáva ukončenie formovania poslaneckých klubov.

Časť z 577 poslancov zvolených v dvoch kolách predčasných volieb 30. júna a 7. júla sa v pondelok zišla v sídle parlamentu v Bourbonskom paláci, aby sa začali oboznamovať s priebehom zasadnutí a budúcim programom. Ďalšie takéto stretnutie je naplánované na utorok.

Predseda Národného zhromaždenia je v poradí štvrtým ústavným činiteľom. Má významné právomoci – vymenúva napríklad členov Ústavnej rady či mediálneho regulačného úradu a riadi parlamentnú rozpravu
na verejných zasadnutiach.

Rozhodovať o 577 poslancoch Národného zhromaždenia prišlo v predčasných parlamentných voľbách 66,63 percenta oprávnených voličov.

(tasr, france24, le figaro)


Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov. Pápež František v nedeľu oznámil vymenovanie 21 nových kardinálov katolíckej cirkvi. Zhromaždenie známe ako konzistórium sa uskutoční 8. decembra, uviedol počas týždennej poludňajšej modlitby na Námestí svätého Petra. Vymenovanie kardinálov je zvyčajne každoročnou udalosťou, ktorá…
Prejsť na článok