Maltský súd prepustil princa Pavla Filipa Rumunského z väzby

Maltský súd prepustil princa Pavla Filipa Rumunského z väzby. Nesmie však opustiť ostrovný štát a musí zaplatiť kauciu 20- a 30-tisíc eur. V Rumunsku ho odsúdili za spoluprácu s podvodníkmi, ktorý mu má patriť ako vnukovi Karola II.

Pavla Filipa Rumunského, ktorý má britské, francúzske a rumunské občianstvo, odsúdil v decembri 2020 rumunský súd v neprítomnosti na tri roky a štyri mesiace väzenia. V prípade odsúdil ešte ďalších 17 osôb.

Na 75-ročného princa, ktorý sa zdržiaval vo Francúzsku, následne Rumunsko vydalo európsky zatykač. Francúzske súdy v novembri minulého roka odmietli jeho vydanie do Rumunska.

Carol Lambrino, otec Pavla Filipa, bol nelegitímnym synom predposledného rumunského kráľa Karola II., ktorý abdikoval v roku 1940 v prospech svojho syna Michala. Rumunsko oficiálne uznalo, že Carol Lambrino bol synom kráľa Karola II., až v roku 2012.

(tasr, afp, malta today)


Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov. Pápež František v nedeľu oznámil vymenovanie 21 nových kardinálov katolíckej cirkvi. Zhromaždenie známe ako konzistórium sa uskutoční 8. decembra, uviedol počas týždennej poludňajšej modlitby na Námestí svätého Petra. Vymenovanie kardinálov je zvyčajne každoročnou udalosťou, ktorá…
Prejsť na článok