Zamestnanci parížskych letísk plánujú vyhlásiť štrajk pred začiatkom olympijských hier

Zamestnanci parížskych letísk plánujú vyhlásiť štrajk pred začiatkom olympijských hier s cieľom zlepšenia platových a pracovných podmienok. Odborové hnutia požadujú platové prémie pre všetkých zamestnancov, a tiež dočasné posilnenie ich stavov.

Obe parížske letiská, Orly aj Letisko Charlesa de Gaulla, prevádzkuje skupina Aeroports de Paris. Pre zahraničných návštevníkov budú pritom vstupnou bránou do Francúzska. Očakáva sa, že počas hier odbavia za deň až 350-tisíc cestujúcich, a prejde nimi aj väčšina športovcov.

Tisíce športovcov začnú do Paríža prichádzať od 18. júla, keď sa otvorí olympijská dedina. Nový dočasne zriadený terminál na letisku Charlesa de Gaulla im bude slúžiť na prepravu nadmerne veľkej batožiny, a síce športového vybavenia, ako kajaky, bicykle alebo tyče na skok o žrdi.

O platové bonusy počas tohto obdobia žiadajú odbory zastrešujúce zamestnancov naprieč celým verejným sektorom, ako napríklad letoví dispečeri, smetiari, zamestnanci orgánov štátnej správy, vodiči metra a vlakov aj hasiči.

(tasr, afp, reuters)


Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov. Pápež František v nedeľu oznámil vymenovanie 21 nových kardinálov katolíckej cirkvi. Zhromaždenie známe ako konzistórium sa uskutoční 8. decembra, uviedol počas týždennej poludňajšej modlitby na Námestí svätého Petra. Vymenovanie kardinálov je zvyčajne každoročnou udalosťou, ktorá…
Prejsť na článok