Lídri NATO vyjadrili znepokojenie nad väzbami medzi Čínou a Ruskom

Prehlbujúce sa väzby Číny s Ruskom sú dôvodom na "hlboké znepokojenie", uviedli lídri členských krajín NATO a zároveň obvinili Peking z toho, že podporuje ruskú inváziu na Ukrajinu.

„Čína sa stala rozhodujúcim podporovateľom ruskej vojny na Ukrajine prostredníctvom takzvaného partnerstva bez obmedzení a rozsiahlej podpory ruskej obrannej priemyselnej základne,“ uviedli lídri vo vyhlásení zo samitu NATO vo Washingtone a dodali, že hrozba, ktorú Rusko predstavuje pre svojich susedov a pre euroatlantickú bezpečnosť sa týmito vzťahmi zvyšuje.

Vo vyhlásení lídri vyzvali Čínu, aby zastavila všetku materiálnu a politickú podporu vojnového úsilia Ruska. Čínu tiež vyzvali k tomu, aby dodržiavala svoj záväzok konať zodpovedne v kybernetickom priestore, pričom vo vyhlásení informovali, že zaznamenali pretrvávajúce škodlivé kybernetické a hybridné aktivity vrátane dezinformácií pochádzajúcich z Číny.

(tasr, reuters)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok