Nemeckí dôchodcovia utekajú do Orbánovho Maďarska

"Z najlepšieho Nemecka všetkých čias", ako kritici ironicky nazývajú krajinu, v ktorej vládne semaforová koalícia (červená SPD, žltá FDP a Zelení), sa už niekoľko rokov intenzívne vysťahovávajú dôchodcovia. Tento trend reflektujú v Nemecku podozrievavo, pretože sa sťahujú do "nesprávnej krajiny". Súčasné Maďarsko určite nie je "najhorším Maďarskom všetkých čias", ale krajina má kvôli Orbánovi na krku psiu hlavu.

Manželia Lutzovci, ktorí sa presídlili z Nemecka do Maďarska verejne hovoria na sociálnej sieti o svojich životných nákladoch v Maďarsku. Reprofoto: Youtube Manželia Lutzovci, ktorí sa presídlili z Nemecka do Maďarska verejne hovoria na sociálnej sieti o svojich životných nákladoch v Maďarsku. Reprofoto: Youtube

Dôchodcovi z Essenu alebo migrantovi z Halle však môže byť vysoká politika vcelku ukradnutá. Chce žiť v dostatku a bezpečí. Dôchodcovia, ktorých sa pýtali, sa domnievajú, že Maďarsko im ponúka lepšie podmienky (samozrejme, poberajú tam nemecké dôchodky), a hovoria, že v Nemecku sa navyše už necítia doma, najmä od utečeneckej krízy. V Orbánovom Maďarsku hľadajú Nemci svoju vlastnú krajinu z čias pred rokom 2015.

Sťahujú sa sem po tisíckach. Nemcov je v súčasnosti v Maďarsku necelých dvadsaťtritisíc (z toho pätnásťtisíc dôchodcov) a tvoria druhú najväčšiu komunitu cudzincov. Za posledné štyri roky ide o nárast o tretinu. Pritom ide skutočne len o novoprichádzajúcich s nemeckým občianstvom. Teda nie o tých, ktorí majú nemecké aj maďarské občianstvo, tých totiž Maďarsko považuje za svojich občanov a nezapočítava ich do príslušných štatistík. Maďarský trh reagoval pružne a rád.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.